Інформація

БОТУЛІЗМ

За останні 5 років (2015-2018рр.) та минуле півріччя 2020р. було зафіксовано 12 випадків харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з 14 потерпілими (Рис.1).

Рис.1. Кількість випадків харчових отруєнь,
викликаних збудником ботулізму, та кількість потерпілих
по Одеській області за 2015р. – І півріччя 2020р.

Аналіз даних звітності не виявив якихось взаємозв’язків отруєнь з місцем проживання – постраждалі були як з міст Одеса (3 випадки, 4 постраждалих), Ізмаїл (1 випадок, 1 постраждалий), так і із районів області (по 2 випадки з 1 постраждалим – Балтський та Овідіопольський райони; по 1 випадку з 1 постраждалим – Красноокнянський, Ширяївський райони; 1 випадок з 2 постраждалими – Подільський район).

Всі випадки отруєнь відбувалися у побуті (6 випадків – постраждалий їв підозрілий продукт вдома з друзями; 4 випадкисамостійно; 2 випадки – під час сімейної вечері).

Вживали, як правило, продукти домашнього виготовлення (75,0%), у т.ч. – 58,3% власноруч кимось з учасників застілля (консервовані овочі, консервована свинина, мариновані та консервовані гриби, кров’яна ковбаса, в’ялена та копчена риба). У 2-х випадках – підозрювані продукти промислового виготовлення були придбані у магазинах м.Одеса (2017р.: ковбаса з свинини напівкопчена; 2019р.: сосиски та консерви «Сардини у томаті»). У 1-му випадку підозрілий продукт – шинка копчена домашнього виготовлення, придбана на ринку смт.Великодолинське Овідіопольського району (2016р.). У 1-му випадку підозрюваний продукт встановити, так і не вдалось (2017р. – 9 річна дівчинка святкувала день народження з іншими дітьми, м.Ізмаїл).

Слід зазначити, що не зважаючи на те, що тільки у 4-х випадках (33,3%) потерпілі вживали підозрюваний продукт самостійно, 83,3% з випадків отруєння – поодинокі випадки. Отруювались, як правило, не всі хто приймав участь у застіллях, а 1-2 людини з 4-12. Як відомо, спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Як відомо, усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін). За аналізуємий термін з 14-ти хворих 9 – мали важкий перебіг хвороби, зокрема 1 жінка померла (2016р.: жінка віком 68 років). У 4-х перебіг хвороби був середньої важкості, і тільки у 1 пацієнта – легкий.

Слід пам’ятати, що будь-яку хворобу краще попередити ніж лікувати, тому запам’ятайте наступні заходи з профілактики ботулізму:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • не вживати «бомбажні» консерви;

не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.