Інформація,  Сьогодення

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ОЖИРІННЯМ

11 жовтня за ініціативи Всесвітньої федерації ожиріння (World Obesity Federation; офіційний сайт – https://www.worldobesity.org), некомерційного органу, що має офіційні відносини з ВООЗ, починаючи з 2015р. щорічно проводять Всесвітній день боротьби з ожирінням (далі – День). Мета Дня – стимулювати та підтримувати заходи, що допоможуть людям досягти та підтримувати здорову вагу та скасувати світову кризу ожиріння.

Ожиріння (адипоцитоз; «розгладнення») визначається ВООЗ як “ненормальне або надмірне накопичення жиру, яке становить небезпеку для здоров’я”. Існують різні засоби, за допомогою яких можна виміряти ожиріння, але найбільш широко використовуваним методом вимірювання та виявлення ожиріння є індекс маси тіла (далі – ІМТ) – показник, який можна обрахувати розділивши вагу людини у кілограмах на зведений у квадрат зріст людини в метрах. На думку вчених ІМТ здорової людини повинен знаходитися у межах 18,5-24,99 кг/м2 (оптимальний діапазон – 21-23 кг/м2). Вважається, що людина має зайву вагу (зокрема ожирінння), якщо за рахунок жирових відкладень її ІМТ рівняється або перевищує 25 кг/м2. Діагноз ожиріння ставлять, якщо ІМТ рівняється або перевищує 30 кг/м2 (суворе ожиріння – рівняється або перевищує 40кг/м2).

На сьогодні епідемічна ситуація з ожиріння визнана експертами ВООЗ однією з найважливіших проблем охорони здоров’я у світі. За останні чотири десятиріччя (1975-2016рр.) поширеність ожиріння збільшилася майже втричі. Так, за даними ВООЗ, у 2016р. 39% дорослих людей, віком від 18 років, страждали надмірною вагою (майже 2млрд.; 39% від усіх чоловіків та 40% – жінок), у т.ч. 13% – ожирінням (650млн.; 11% від усіх чоловіків та 15% – жінок).

Все більш урбанізований та оцифрований світ пропонує менше можливостей для фізичної активності дітей завдяки здоровій грі. Зайва вага, що розвинається у дитини внаслідок малорухливого способу життя, ще більше знижує її можливості брати участь у групових фізичних заняттях, що призводить з часом до ожиріння. Так, за минулі 40 років кількість дітей та підлітків шкільного віку з ожирінням зросла більш ніж у 10 разів (з 11 млн. до 124 млн.). 41млн. дітей віком до 5 років та понад 340млн. дітей та підлітків віком 5-19років мали надмірну вагу або страждали ожирінням. 216млн. дітей були вже віднесені до категорії зайвої ваги, але ще не страждали ожирінням.

Слід зазначити, що колись надмірна вага та ожиріння вважалися проблемою країн з високим рівнем доходу, зараз, навпаки, – зростають у країнах з низьким та середнім рівнями доходу, особливо у містах. Так, наприклад, майже половина дітей до 5 років, які мали надмірну вагу або страждали ожирінням у 2016р., проживали в Азії. З 2000р. по 2016р. у Африці було зафіксовано зростання майже на 50% кількості дітей до 5 років із зайвою вагою.

Основною причиною ожиріння та зайвої ваги вчені вважають енергетичний дисбаланс між споживаними та витраченими калоріями, що відбувається внаслідок:

  • збільшення споживання енергетично насичених продуктів з високим вмістом жиру;
  • збільшення фізичної бездіяльності внаслідок все більш малорухливого характеру багатьох сучасних форм праці, поява авто- та інших швидких видів транспорту, зростаюча урбанізація.

На думку експертів ВООЗ для профілактики розвитку зайвої ваги кожна людина може:

  • обмежити споживання жирної та солодкої їжі (у т.ч. для дітей);
  • збільшити споживання фруктів та овочів, а також бобових, цільнозернових та горіхів;
  • знижити вміст жиру, цукру та солі в готуємих продуктах (у т.ч. для дітей);
  • займайтеся регулярними фізичними навантаженнями (діти – 60хв на день; дорослі – 150хв на тиждень).

Для немовлят та маленьких дітей ВООЗ рекомендує:

  • ранній початок годування груддю протягом години після народження;
  • годування виключно грудним молоком протягом перших 6 міс. життя;
  • грудне вигодовування дитини до 2-х років або більше, з введенням у 6 міс. адекватного та безпечного прикорму.

Прикорм повинен бути багатим поживними речовинами та даватися у достатній кількості. У 6міс. батьки повинні вводити в раціон прикорму в невеликих кількостях і поступово збільшувати його кількість по мірі дорослішання дитини. Маленькі діти повинні якомога частіше отримувати різноманітні продукти, включаючи м’ясо, птицю, рибу або яйця. Їжу для дитини можна спеціально готувати або модифікувати з сімейних страв. Слід уникати в додатковій їжі дитини високого вмісту жирів, цукру та солі.

Слід зазначити, що ВООЗ визнала ожиріння найсерйознішим хронічним захворюванням. Ожирінняголовний фактор ризику провідних світових причин поганого самопочуття та ранньої смерті, розвитку серцево-судинні захворювань (особливо гіпертонії, хворб серця, інсульту), порушень опорно-рухового апарату (особливо остеоартриту), астми, цукрового діабету ІІ-го типу, синдрому обструктивного апное сну, порушень метаболізму, гормональних розладів, а також підвищує ризик виникнення деяких видів раку (у т.ч. ендометрію, молочної залози, яєчників, простати, печінки, жовчного міхура, нирок, товстої кишки). Дитяче ожиріння підвищує шанси на ожиріння, передчасну смерть та втрату працездатності в зрілому віці. Окрім того, у дітей з ожирінням виникають труднощі з диханням, підвищений ризик переломів, гіпертонії, ранні маркери серцево-судинних захворювань, резистентність до інсуліну та психологічні наслідки. Щороку внаслідок надмірної ваги або ожиріння помирають щонайменше 2,8 млн. людей.

За оцінками ВООЗ, якщо нічого не міняти, до 2025р. зайву вагу або ожиріння матимуть вже 2,7млрд. дорослих та 268млн.дітей шкільного віку.

Ваше майбутнє та майбутнє Ваших близьких у Ваших руках. Пам’ятайте про це плануючи кожен свій день: виділяйте час на активний відпочинок та фізичні вправи (прогулянки на свіжому повітрі, біг, зарядку, йогу); під час покупок харчових продуктів у магазинах, на ринках віддавайте перевагу корисній та здоровій їжі і т.і. Пояснюйте своїм дітям свій вибір, привчайте їх цінувати здоров’я.