21 вересня за ініціативи Міжнародної організації з боротьби з хворобою Альцгеймера, починаючи з 1994р., у світі відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Альцгеймера (World Alzheimer’s Day). Взагалі, вересень з 2012р. вважають Всесвітнім місяцем Альцгеймера (далі – Місяць). Мета заходів, що проводять у цей період, – підвищити обізнаність населення щодо зазначеної патології та оскаржити стигму стосовно людей, які живуть з хворобою Альцгеймера та деменцією.

Хвороба Альцгеймера (синильна деменція альцгеймеровського типу) – нейродегенеративне захворювання, вперше описане в 1906р. німецьким психіатром Алоісом Альцгеймером (опублікував аналіз захворювання 50-ти річної пацієнтки після її смерті). Як правило, хвороба виявляється у людей старших за 65 років (ще лікарі Стародавньої Греції відзначали зв’язок старості і ослаблення розуму), але існує і рання хвороба Альцгеймера (рідка форма). Хвороба вражає людей поза прямого зв’язку з їх освітою і рівнем життя, в не залежності від країни проживання.

Хвороба Альцгеймера є найбільш поширеною причиною деменції – на неї припадає 60-70% усіх випадків розвитку деменції. Деменція – це прогресуючий або хронічний синдром, при якому відбувається деградація і руйнування здатності мислити (тобто когнітивної функції) більшою мірою, ніж це відбувається при нормальному перебігу процесу старіння. Тому вона є однією з основних причин інвалідності і залежності серед літніх людей у всьому світі. Взагалі при деменції відбувається зниження пам’яті, мислення, розуміння, мови і здатності орієнтуватися, вважати, пізнавати і міркувати. Деменція оказує фізичний, психологічний, соціальний і економічний вплив не тільки на страждаючих від неї людей, але і на людей, які здійснюють догляд за ними, на сім’ї і суспільство в цілому.

Тому, вивчення деменції, в т.ч. хвороби Альцгеймера, дуже актуально, особливо на фоні того, що населення планети швидко старішає. На сьогодні у світі проживає близько 50млн. осіб із деменцією. Щорічно виявляється майже 10млн. нових випадків захворювання. За прогнозами експертів, ця цифра буде неспинно зростати і до 2050р. досягне 115млн. осіб.

Варто зазначити, що по сьогодні, незважаючи на періодичні сенсаційні заяви, не знайдено жодного дійного лікарського засобу для боротьби з цим захворюванням. За допомогою медицини можна тільки частково скорегувати стан людини, згладити симптоми і уповільнити прогресування захворювання, однак за умови вчасного виявлення хвороби (ще на ранніх стадіях її розвитку). Тому ВООЗ вважає за доцільне розповсюдження інформації про хворобу, щоб люди могли вчасно з нею ознайомитися, і при наявності підозри на те, що хтось із близьких схильний до цього захворювання вчасно звернутися до невролога і психіатра, провести необхідні дослідження і розпочати ранню корекцію.

Ознаки та симптоми, пов’язані з деменцією, проходять три стадії розвитку. Однак, слід знати, що деменція по-різному вражає людей – це залежить як від впливу хвороби, так і від індивідуальних особливостей людини перед захворюванням.

Рання стадія: рання стадія деменції часто залишається непоміченою, так як розвивається поступово. Загальні симптоми включають:

  • забудькуватість;
  • втрату відліку часу;
  • порушення орієнтації в знайомої місцевості.

Середня стадія: у міру прогресування деменції до середньої стадії ознаки і симптоми стають більш явними і все більш звужуючими можливості. Вони включають:

  • забудькуватість щодо недавніх подій та імен людей;
  • порушення орієнтації будинку;
  • зростаючі труднощі в спілкуванні;
  • потреба в допомозі для догляду за собою;
  • поведінкові труднощі, включаючи безцільне ходіння і задавання одних і тих же питань.

Пізня стадія: на пізній стадії деменції розвивається майже повна залежність і пасивність. Порушення пам’яті стають значними, а фізичні ознаки і симптоми більш очевидними. Симптоми включають:

  • втрату орієнтації в часі і просторі;
  • труднощі в розпізнаванні родичів і друзів;
  • зростаючу потребу в допомозі для догляду за собою;
  • труднощі в пересуванні;
  • поведінкові зміни, які можуть посилюватися і включати агресивність.

Незважаючи на те, що вік є найважливішим відомим фактором ризику розвитку деменції, вона не є неминучим наслідком старіння. Більш того, деменція вражає не тільки літніх людей – на ранній розвиток деменції (появ симптомів у віці до 65 років) доводиться до 9% всіх випадків деменції.

Дослідження показують, що ризик розвитку деменції можна знизити, якщо регулярно займатися фізичними вправами (наприклад, доктор медицини Рейс Сперлінг задля профілактики хвороби пропонує проходити в день не менше ніж 8,9 тис. кроків), не курити, уникати шкідливого вживання алкоголю, контролювати свою вагу, правильно харчуватися і підтримувати нормальні рівні кров’яного тиску, холестерину і цукру в крові.

За даними вчених, інгредієнти середземноморської дієти, в т.ч. фрукти та овочі, хліб, пшениця та інші круп’яні культури, оливкова олія, риба і червоне вино здатні окремо або в сукупності знижувати ризик і пом’якшувати перебіг хвороби. Деякі вчені вказують на користь вживання вітамінів (у т.ч. B12, B3, C, фолієва кислота), каприлової кислоти (міститься в кокосовій олії; зменшує кількість амілоїдних бляшок в нейронах стовбура мозку), куркуміна (міститься в поширеній спеції; здатна допомогти запобігти певних патологічних змін в мозку).

Серед факторів ризику вчені також вказують депресію, низький рівень освіти, соціальну ізоляцію і відсутність когнітивної (пізнавальної) активності. Інтелектуальні заняття, такі як читання, настільні ігри (зокрема гра в шахи), розгадування кросвордів, гра на музичних інструментах, регулярне спілкування здатні уповільнити настання хвороби або пом’якшити її розвиток. За даними деяких дослідників володіння 2-ма мовами асоціюється з більш пізнім початком хвороби. Канадські вчені вказують, що психотехніки, засновані на практиці уважності, можуть перешкоджати настанню м’якого когнітивного порушення і розвитку хвороби.

Виконуючі ті чи інші рекомендації для профілактики захворювань пам’ятайте про необхідність консультації лікаря оскільки:

– кожен організм має свої індивідуальні особливості – те що корисне для однієї людини, може викликати алергічну або іншу не благодійну реакцію у іншої;

– кількість не завжди переходить у якість – переїдання навіть дуже корисної для організму їжі матиме негативні з боку здоров’я наслідки, а перевантаження під час тренувань, може призвести до перевтоми, загострення хронічної хвороби.