Інформація,  Сьогодення

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВЕГАНА

1 листопада за ініціативи Веганського товариства (Vegan Society; далі – Товариство; офіційний сайт – https://www.vegansociety.com) з 1994р. в багатьох країнах світу щорічно відзначається Всесвітній день вегана (далі – День). Дата приурочена до дня введення в 1944р. терміну веган (створений з перших 3-х та останніх 2-х букв англійського слова «vegetarian» – «вегетаріанець», «вегетаріанський») та одночасного заснування у Лондоні Веганського товариства. У 2019р. Товариство відзначатиме свою 75-ту річницю. Слід згадати, що День вегана завершує так званий Місяць вегетаріанської усвідомленості (Vegetarian Awareness Month), який розпочався 1 жовтня – у Всесвітній день вегетаріанства.

Веганізм (веганство) – спосіб життя, що характеризується, зокрема, суворим вегетаріанством. Слід зазначити, що перше вегетаріанське товариство було утворено ще в 1847р. в Англії, проте саме вегетаріанство традиційно було пов’язане з народом стародавньої Індії (на сьогодні понад 70% вегетаріанського населення світу – індійці).

Вегани – прихильники веганізму. Вони не вживають в їжу не тільки м’ясні продукти, птицю, рибу і тварини морепродукти (як і вегетаріанці), але також яйця і молочні продукти. Крім цих продуктів тваринного походження, вегани, як правило, не використовують в побуті і не використовують також:

  • вироби зі шкіри, хутра, шовку, вовни та інших матеріалів тваринного походження;
  • мед;
  • продукти, до складу яких входять компоненти, отримані з тваринних продуктів (наприклад, желатин, гліцерин); так, – для виготовлення фотоплівки, – може використовуватися желатин;
  • продукти, при виготовленні (часто – при очищенні) яких використовувалися продукти тваринного походження (наприклад, желатин використовується при виробництві деяких видів рафінованого цукру, при освітленні деяких сортів виноградного вина і пива, але «велика частина міцного спиртного – таких як горілка, віскі, бренді, джин – веганські »);
  • продукцію, яка проходила тестування на тваринах (наприклад, деякі види косметики і сортів тютюну);
  • індустрію розваг, якщо в них задіяні тварини проти своєї волі і з використанням насильства: цирки, зоопарки, дельфінарії і океанаріум, скачки, фотографування з тваринами, кориду, бої тварин.

Причини відмови можуть бути різними, але основна – це небажання бути причетним до жорстокого поводження з тваринами та їх вбивства.

Згідно з останніми підрахунками ООН, на нашій планеті живе близько мільярда людей, які усвідомлено відмовилися від м’яса і продуктів тваринного походження (приблизно, кожен сьомий житель планети). Найбільше веганів і вегетаріанців живе в Індії, де їх кількість становить близько 40% населення, що пов’язано з релігійними і культурними традиціями, а також з низьким економічним розвитком деяких регіонів.

Американська дієтологічна асоціація (2009р.), Американська дієтологічна асоціація і асоціація «Дієтологи Канади» (2003р.), Новозеландська дієтологічна асоціація (2000р.), Британський фонд харчування (2005р.) стверджують, що за умови правильного планування вегетаріанські дієти, включаючи веганські, є здоровими і повноцінними, підходять людям будь-якого віку і в будь-який період життя, а також можуть допомогти в профілактиці і лікуванні деяких захворювань. Так, за даними досліджень, вегани зазвичай мають знижений ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету II типу і деяких видів злоякісних новоутворень.

Правильне планування дієти має на увазі отримання організмом достатньої кількості необхідних організму речовин (незамінних амінокислот, білків, заліза, цинку, кальцію, рибофлавіну, вітамінів A, B12, D, незамінних жирних кислот, йоду) в раціоні, для чого обов’язково необхідно вживати добавки або продукти, збагачені цими речовинами. При неправильному плануванні дієти, як показали дослідження, організм людини недоотримує ряд необхідних йому речовин (в 2 рази менше насичених жирних, ретинолу, B12, D, а також кальцію, цинку). Так, рослинна їжа не міститься вітамін D (єдине харчове джерело – гриби, що зазнали ультрафіолетового випромінювання). Так як цей вітамін синтезується під дією ультрафіолетових променів в шкірі, тим, хто не отримує в необхідній кількості цього вітаміну з їжею або з добавок, необхідно перебувати багато часу на сонці, що, наприклад, у північних широтах, в зв’язку з недоліком сонячних днів, призводить до його дефіциту, що в довгостроковій перспективі може призвести до втрати кісткової маси і остеопорозу. Нестача вітаміну D також є потенційною причиною смертності від онкологічних захворювань. Недостатнє вживання кальцію позначається на рівні мінералізації і міцності кісткової тканини.

Таким чином, якщо Ви плануєте змінити стиль свого життя та стати веганом (або вегетаріанцем) спершу проконсультуйтеся з лікарем щодо вихідного стану Вашого здоров’я та потреб Вашого організму, та заплануйте з ним Ваш щоденний раціон з урахуванням вищесказаного.