Сьогодення

МОРКВЯНИЙ СІК: КОРИСТЬ АБО ШКОДА?

Морква – це звичайний овоч, без якого не може обійтися жодна господиня на кухні. Можливо через те, що до неї звикли, ми забуваємо про величезну поживної цінності моркви, про її користь для нашого організму і прекрасний смак. Не менше користі має морквяний сік.

“Морквяний сік – користь або шкода?” – на це питання намагалися відповісти сучасні вчені, проводячи дослідження. Зробити однозначний висновок не можна. З одного боку є багато корисних властивостей, велика кількість вітамінів, але є і серйозні протипоказання. У складі морквяного соку значна кількість вітамінів: бета-каротин, вітаміни групи В, E, K, D, мікроелементи: кальцій, магній, калій, залізо, кобальт. Але особливо знаменитий морквяний сік бета-каротином, який в організмі перетворюється у вітамін А. Саме вітамін А отриманий з морквяного соку і моркви засвоюється найкраще. Сьогодні ми все частіше п’ємо свіжовичавлені соки, і усвідомлюємо їх переваги перед соками в пакетах насичених консервантами, барвниками до такої міри, що деколи не відповідають смаку вихідного продукту.

Свіжовичавлений морквяний сік вважають еліксиром здоров’я. Велика помилка – лікувати ним всі хвороби! Морквяний сік – це користь, але як додаток до курсу лікування прописаного лікарем.

Він корисний при авітамінозі, зниженому імунітеті, він покращує апетит, заспокоює нервову систему. Але через значну кількість бета-каротину, морквяний сік дає велике навантаження на печінку і тому його потрібно пити малими дозами.АЛЕ! Не можна рекомендувати морквяний сік для вживання хворим на цукровий діабет.

Морквяний сік можна приготувати вдома у будь-який час року, морква прекрасно зберігається в зимовий час, і ви маєте джерело вітамінів і здоров’я при розумному застосуванні з урахуванням протипоказань. Склянка свіжовичавленого морквяного соку на сніданок зарядить вас вітамінами і здоров’ям.