Сьогодення

Оперативна інформація щодо санепідситуації в Одеській області за період з 5 по 11 липня 2021 року.

  За даними моніторингу захворюваність на грип та ГРВІ знаходилась на сезонному рівні. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 180,4 та був нижче епідемічного порогу (526,4) на 65,7%. 

  За останній тиждень, порівняно з попереднім, захворюваність зросла на 6,5% , у тому числі серед дітей – на 4,9%, серед  дорослого населення – на 9,1%. 

В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – 61,2%, а серед них найбільш ураженими були вікопи 0-4 роки – 48,9% та 5-14 років – 42 %. До лікувальних закладів госпіталізовано 399 осіб, що нижче попереднього тижня на 5,9% (424 хворих).

     На всіх адміністративних територіях рівень захворюваності був нижче епідемічного порогу.

       Згідно з моніторингом вірусологічних досліджень на звітному тижні спостерігалась циркуляція вірусів не грипозної етіології (парагрип та  риновірус).

        З початку епідсезону, за даними звітів лікувально-профілактичних закладів,  щеплено проти грипу  7346 осіб, у тому числі 5732 медичних працівників.    

Щодо захворюваності  на  COVID-19.  З початку епідемії в області,станом на 11 липня,зареєстровано 141 010 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, у тому числі дітей до 17 років – 6036, медичних працівників – 4140, летальних випадків – 2995. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 5951,7, смертність – 126,4; летальність – 2,1%.  

    За останній тиждень, порівняно з попереднім, рівень захворюваності знизився на 1,3% , за рахунок  дорослого населення, де зниження на 4,9%. Проте серед дітей захворюваність зросла на 8 випадків. 

   Рівень захворюваності  на гострі кишкові інфекції  по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 5%, у т.ч. серед дiтей до 17 рокiв –  на 3,8 % , серед  дорослих захворюваність  залишилась практично на рівні..

     В структурі захворюваності переважали діти до 17 років – 77%, а серед них найбільш ураженою була вікова група  1-4 роки (до 55%). 

    Згідно факторного аналізу 23,7%  хворих пов’язують своє захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання; з вживанням немитих овочів та фруктів – 24,8%;  м’ясних продуктів, придбаних на ринках – 15,6%;  молочних продуктів, придбаних на ринках в т.ч. стихійних – до 18%;  з порушенням правил догляду за дітьми – 10,2%;  риба  солона та в`ялена –3,2%;  яйця з недостатньою термічною обробкою та сирі – 2,8%;  не встановлений фактор –1,8 %.    

  Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними  випадками або не реєструвались зовсім (дифтерія,кір, краснуха, епідемічний паротит).

  На минулому тижні зареєстровано групову захворюваність на гострі кишкові інфекції у дошкільному навчальному закладі №12 м.Чорноморська, де захворіло 6 дітей, первинний діагноз «Гастроентероколіт». Госпіталізовано до КНП «Чорноморська лікарня» 3 хворих, інші знаходяться на амбулаторному лікуванні. Перебіг захворювання легкої та середньої важкості.

   В закладі, спільно з медичною службою та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області організовано проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем. Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.

 Для проведення моніторингових досліджень на холеру обстежено 105 хворих на гострі кишкові інфекції та досліджено 100 проб з об’єктів зовнішнього середовища (вода морська – 35 проб, вода лиманна – 29,  вода стічна – 36, у тому числі 27 – інфекційних стаціонарів), холерні вібріони не виділено.

В.о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *