ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
Осінь щедра на дари природи, але в окремих випадках вони несуть загрозу здоров’ю. Тільки пройшли осінні дощі і не забарились екстренні повідомлення про випадки отруєнь грибами.
Профілактика отруєння грибами – це комплекс заходів, спрямованих на запобігання негативних наслідків для здоров’я, завдяки розвитку навику за вмінням відрізняти отруйні гриби від їстівних, а також вивчення деякого ряду правил, необхідних для успішного збору, зберігання і приготування грибів. Необхідно пам’ятати, що отруїтися можна не лише отруйними грибами, але цілком їстівними. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, – засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Окрім того, гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. У зв’язку з вищезазначеним страви з грибів можуть вживатися лише практично здоровими людьми, і ні в якому разі гриби не можна споживати дітям, вагітним та годуючим груддю жінкам, літнім людям.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
- Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
- Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
- не дозволяйте дітям збирати дикорослі гриби;
- не збирайте гриби в поліетиленовий пакет, для цих цілей підійде кошик;
- під час посухи грибів краще не збирати взагалі – у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте червивих, пошкоджених, старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
- не беріть гриби, що мають внизу ніжки бульбовидне потовщення, навколо якого є плівчаста оболонка;
- не збирайте гриби поблизу автомагістралей, залізничних шляхів, колишніх смітниках, в промислових зонах чи на хімічно та радіаційно забруднених територіях (гриби можуть накопичувати в собі токсичні елементи – свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо);
- якщо Ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
- після збирання грибів слід ретельно вимити руки;
- не вживайте сирих грибів;
- термін зберігання сирих грибів не повинен перевищувати при кімнатній температурі – 3 годин, в холодильнику – 3 діб, інакше в них утворюється трупна отрута;
- не зберігайте зібраний врожай в оцинкованій або алюмініївій тарі;
- уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше 3-х) у підсоленій воді протягом 30 хв (не забувати кожного разу міняти воду), лише після цього гриби можна буде варити або смажити;
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
- не можна вживати грибів дітям, літнім людям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними недугами інших внутрішніх органів;
- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки – вони помилкові (срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах);
- порушення техніки маринування або соління – недостатня кількість солі та оцту, варіння грибів менш необхідного часу, неправильна обробка тари, в якій будуть законсервовані гриби;
- забороняється одночасно з вживанням грибів приймати будь-які ліки, надто алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
- термін зберігання консервованих грибів – не більше 6 місяців;
- не вживати в їжу грибів з роздулися консервних банок.
