Інформація

ПРО ВИПАДКИ ПНЕВМОНІЇ У КИТАЇ ТА ТАЇЛАНДІ, СПРИЧИНЕНІ НОВИМ КОРОНАВІРУСОМ

В грудні 2019 року в місті Ухань (провінція Хубей, Китай), зареєстрували  спалах пневмонії, у тому числі з летальними випадками. Більшість із постраждалих – відвідувачі, працівники та постачальники оптового ринку морепродуктів та живих тварин. Як було встановлено захворювання викликане вірусом нового типу (коронавірус nCoV).

   Станом на 24 січня захворювання зареєстровані в 25 провінціях Китаю та по одному випадку в Південній Кореї, Тайвані, США,Сінгапурі і Саудовскій Аравії

  Коронавірусна інфекція – гостре вірусне захворювання, що характеризується слабо вираженою інтоксикацією і ураженням верхніх відділів дихального тракту.  Коронавіруси здатні визивати захворювання у людей і тварин. Збудник інфекції передається виключно повітряно-крапельним шляхом. Можлива передача вірусу від людини до людини.

   Інкубаційний період від 2 до 12 днів. У хворих відмічаються симптоми, які властиві респіраторним захворюванням (біль при ковтанні, незначне підвищення  температури тіла, головний біль, кашель, риніт, ускладнене дихання, двосторонні інфільтративні ураження легень на рентгенограмі, тощо).

   Основними заходами профілактики, яких необхідно дотримуватись при відвідуванні країн, де були зареєстровано випадки nCoV є:

– уникання тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;

– частіше миття рук, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їх оточенням;

–  уникнення тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;

– люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки при кашлі (тримайте дистанцію, використовуйте одноразові серветки при кашлі та чханні, мийте частіше руки, максимально скоротіть контакти з іншими людьми);

 – уникання споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти  сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

    Про епідемічну ситуацію у світі та необхідності координації зусиль щодо попередження заносу та розповсюдження випадків коронавірусної інфекції на території Одеської області ДУ «Одеський ОЛЦ МОЗ України» поінформував Департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області, Одеський прикордонний загін Південного регіонального управління ДПС України та адміністрацію КП «Міжнародний аеропорт «Одеса»».

       Будьте уважні, бережіть своє здоров’я!