РАДІОЛОГІЧНА ЛАБОРАТОРІЯ

проводить:
• радіологічні дослідження об’єктів навколишнього середовища – питної води із централізованих систем господарсько-питного водопостачання, води джерел централізованого та децентралізованого водопостачання, води відкритих водойм, а також води мінеральної на сумарну альфа- і бета-автичність, та вміст і активність радіонуклідів штучного походження, грунту, піску та лікувальних грязей на природні та штучні радіонукліди, атмосферного повітря на сумарну бета-активність осідаючого пилу;
• радіологічні дослідження на питому активність цезію-137 та стронцію-90 харчових продуктів та продовольчої сировини, харчових добавок, що випускаються, реалізуються та завозяться на територію області, за гігієнічними показниками на відповідність вимогам ДР № 6.6.1.1-130-2006 „Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді” (див.перелік №1);
• радіологічні дослідження непродовольчих товарів (див. перелік № 2)
• визначення потужності експозиційної дози зовнішнього гамма-випромінювання на земельних ділянках і території населених пунктів;
• визначення потужності поглиненої дози зовнішнього гамма-випромінювання в приміщення будинків і споруд;
• визначення еквівалентної рівноважної об’ємної активності радону-222 в приміщення будинків і споруд;
• визначення потужності поглиненої дози рентгенівського випромінювання на робочих місцях персоналу, що працює з рентгенівськими апаратами, в суміжних приміщеннях по вертикалі і горизонталі ( в т.ч. жилих) і та прилеглій території;
• визначення щільності потоку альфа- та бета-частинок від можливо радіонуклідно забруднених предметів і поверхонь об’єктів;
• визначення радіонуклідного забруднення поверхоньтехнологічногообладнання методом «мазка»;
• навчання на робочих місцях фахівців відомчих лабораторій методам проведення радіологічних досліджень.
Перелік №1 продуктів харчування, продовольчої сировина та харчових добавок, що можуть бути досліджені на радіологічні показники:
М’ясо та м’ясні продукти
  • м’ясо та субпродукти тваринні (свіжі, охолоджені, морожені)
  • м’ясо птиці
  • ковбаси
  • ковбаси сирокопчені, варено-копчені, напівкопчені
  • ковбаси варені
  • ковбаси ліверні, паштети, зельци, студні
Яйця та продукти з яєць
Молоко та молочні продукти
  • молоко
  • молоко коров’яче незбиране
  • молоко коров’яче питне
  • вироби кисло-молочні
  • йогурти та вироби сиркові
  • сири
  • сир кисломолочний
  • сир сичужний твердий
  • сир м’який
  • сир плавлений
  • масло коров’яче
  • морозиво
  • молоко та молочні продукти вироби сухі
Риба та рибні продукти
  • риба та інші продукти моря (свіжі, охолоджені, морожені)
  • риба солона та копчена
Хлібобулочні та круп’яні вироби
  • борошно
  • крупи
  • зерно
  • хліб
  • вироби хлібобулочні
  • вироби макаронні
Цукор та кондитерські вироби
  • цукор
  • кондитерські вироби
Плодоовочева продукція
  • овочі, фрукти, ягоди, гриби (свіжі та свіжозаморожені)
  • овочі, фрукти та ягоди сушені
Жирові продукти
  • жири рослинні
  • жири тваринні
  • маргарин
  • майонез
Напої алкогольні та безалкогольні
  • напої безалкогольні
  • напої алкогольні
  • пиво та напої слабоалкогольні
  • вино, шампанське
  • горілка
  • коньяк
  • вироби лікеро-горілчані
  • спирт
Консерви
  • консерви м’ясні та м’ясо рослинні
  • консерви рибні та пресерви
  • овочі, фрукти та ягоди консервовані
  • консерви молочні
Продукти дитячого харчування
Інші продукти
  • харчові концентрати
  • спеції та прянощі
  • чаї
  • дріжджі
  • мед
  • горіхи
  • оцет
  • крохмаль
  • сіль кухонна (в т.ч. йодована)
  • сода
  • какао, кава
Лікарські засоби
Лікарські рослини та біодобавки
Тютюн та тютюнові вироби
Перелік №2 непродовольчих товарів, що можуть бути досліджені на радіологічні показники:
Картон і папір та вироби з них, сировина для виготовлення картонно-паперової продукції
Меблі та будівельні матеріали
  • меблі та будівельні матеріали з полімерних матеріалів
  • деревина та продукція з деревини
  • мінеральна будівельна сировина та будівельні матеріали природного походження (в т.ч. мінеральні фарби та глазурі)
  • лако-фарбові матеріали
Вироби з полімерних та інших матеріалів.
Вироби з порцеляни, фаянсу, скла, глини
Стальний емальований посуд та консервна тара
Мінеральні добрива
Мінеральні барвники