проводить:
• радіологічні дослідження об’єктів навколишнього середовища – питної води із централізованих систем господарсько-питного водопостачання, води джерел централізованого та децентралізованого водопостачання, води відкритих водойм, а також води мінеральної на сумарну альфа- і бета-автичність, та вміст і активність радіонуклідів штучного походження, грунту, піску та лікувальних грязей на природні та штучні радіонукліди, атмосферного повітря на сумарну бета-активність осідаючого пилу;
• радіологічні дослідження на питому активність цезію-137 та стронцію-90 харчових продуктів та продовольчої сировини, харчових добавок, що випускаються, реалізуються та завозяться на територію області, за гігієнічними показниками на відповідність вимогам ДР № 6.6.1.1-130-2006 „Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді” (див.перелік №1);
• радіологічні дослідження непродовольчих товарів (див. перелік № 2)
• визначення потужності експозиційної дози зовнішнього гамма-випромінювання на земельних ділянках і території населених пунктів;
• визначення потужності поглиненої дози зовнішнього гамма-випромінювання в приміщення будинків і споруд;
• визначення еквівалентної рівноважної об’ємної активності радону-222 в приміщення будинків і споруд;
• визначення потужності поглиненої дози рентгенівського випромінювання на робочих місцях персоналу, що працює з рентгенівськими апаратами, в суміжних приміщеннях по вертикалі і горизонталі ( в т.ч. жилих) і та прилеглій території;
• визначення щільності потоку альфа- та бета-частинок від можливо радіонуклідно забруднених предметів і поверхонь об’єктів;
• визначення радіонуклідного забруднення поверхоньтехнологічногообладнання методом «мазка»;
• навчання на робочих місцях фахівців відомчих лабораторій методам проведення радіологічних досліджень.
Перелік №1 продуктів харчування, продовольчої сировина та харчових добавок, що можуть бути досліджені на радіологічні показники:
М’ясо та м’ясні продукти
-
м’ясо та субпродукти тваринні (свіжі, охолоджені, морожені)
-
м’ясо птиці
-
ковбаси
-
ковбаси сирокопчені, варено-копчені, напівкопчені
-
ковбаси варені
-
ковбаси ліверні, паштети, зельци, студні
Яйця та продукти з яєць
Молоко та молочні продукти
-
молоко
-
молоко коров’яче незбиране
-
молоко коров’яче питне
-
вироби кисло-молочні
-
йогурти та вироби сиркові
-
сири
-
сир кисломолочний
-
сир сичужний твердий
-
сир м’який
-
сир плавлений
-
масло коров’яче
-
морозиво
-
молоко та молочні продукти вироби сухі
Риба та рибні продукти
-
риба та інші продукти моря (свіжі, охолоджені, морожені)
-
риба солона та копчена
Хлібобулочні та круп’яні вироби
-
борошно
-
крупи
-
зерно
-
хліб
-
вироби хлібобулочні
-
вироби макаронні
Цукор та кондитерські вироби
-
цукор
-
кондитерські вироби
Плодоовочева продукція
-
овочі, фрукти, ягоди, гриби (свіжі та свіжозаморожені)
-
овочі, фрукти та ягоди сушені
Жирові продукти
-
жири рослинні
-
жири тваринні
-
маргарин
-
майонез
Напої алкогольні та безалкогольні
-
напої безалкогольні
-
напої алкогольні
-
пиво та напої слабоалкогольні
-
вино, шампанське
-
горілка
-
коньяк
-
вироби лікеро-горілчані
-
спирт
Консерви
-
консерви м’ясні та м’ясо рослинні
-
консерви рибні та пресерви
-
овочі, фрукти та ягоди консервовані
-
консерви молочні
Продукти дитячого харчування
Інші продукти
-
харчові концентрати
-
спеції та прянощі
-
чаї
-
дріжджі
-
мед
-
горіхи
-
оцет
-
крохмаль
-
сіль кухонна (в т.ч. йодована)
-
сода
-
какао, кава
Лікарські засоби
Лікарські рослини та біодобавки
Тютюн та тютюнові вироби
Перелік №2 непродовольчих товарів, що можуть бути досліджені на радіологічні показники:
Картон і папір та вироби з них, сировина для виготовлення картонно-паперової продукції
Меблі та будівельні матеріали
-
меблі та будівельні матеріали з полімерних матеріалів
-
деревина та продукція з деревини
-
мінеральна будівельна сировина та будівельні матеріали природного походження (в т.ч. мінеральні фарби та глазурі)
-
лако-фарбові матеріали
Вироби з полімерних та інших матеріалів.
Вироби з порцеляни, фаянсу, скла, глини
Стальний емальований посуд та консервна тара
Мінеральні добрива
Мінеральні барвники