Інформація

Увага: ботулізм!

Минулого тижня до Одеської міської клінічної інфекційної лікарні потрапило подружжя з Подільського району, які захворіли після  вживання копченої  риби (товстолобика) домашнього приготування. Рибою їх пригостив  знайомий, в трапезі приймали участь 5 осіб, але «повезло»тільки чоловіку та дружині, які після такого пригощання захворіли на ботулізм.

       Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному середовищі (без доступу кисню)  при порушенні санітарних правил та технології обробки та приготування харчових продуктів (найчастіше  – риби в’яленої, копченої, консервованої м’ясної та овочевої продукції, виготовлених у домашніх умовах).

      Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.

     Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У кожного другого хворого, першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт.

 У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом: сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

     Під час виникнення будь-яких із цих симптомів потрібно терміново звернутися за допомогою до лікаря.

    При відсутності лікування спеціальною ботулінічною сироваткою (антитоксином) можливі смертельні наслідки.

    Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання продуктів, які   виготовлені в домашніх умовах, особливо незнайомими Вам людьми:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консервів,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.