Увага: ботулізм!
Минулого тижня до Одеської міської клінічної інфекційної лікарні потрапило подружжя з Подільського району, які захворіли після вживання копченої риби (товстолобика) домашнього приготування. Рибою їх пригостив знайомий, в трапезі приймали участь 5 осіб, але «повезло»тільки чоловіку та дружині, які після такого пригощання захворіли на ботулізм.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному середовищі (без доступу кисню) при порушенні санітарних правил та технології обробки та приготування харчових продуктів (найчастіше – риби в’яленої, копченої, консервованої м’ясної та овочевої продукції, виготовлених у домашніх умовах).
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У кожного другого хворого, першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт.
У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом: сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Під час виникнення будь-яких із цих симптомів потрібно терміново звернутися за допомогою до лікаря.
При відсутності лікування спеціальною ботулінічною сироваткою (антитоксином) можливі смертельні наслідки.
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання продуктів, які виготовлені в домашніх умовах, особливо незнайомими Вам людьми:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
- м’ясних та грибних консервів,
- консервів домашнього виробництва,
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.