Сьогодення

Чому варто їсти клітковину і де її знайти

На клітковину багаті фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби. Вони збагачують організм поживними речовинами та дають тривале відчуття насичення.

Регулярне вживання багатої на клітковину їжі суттєво знижує ризики появи серйозних хвороб та передчасної смерті. Науковці дійшли висновку, що вживання клітковини впливає на тривалість життя, після аналізу харчових звичок близько 400 тисяч людей протягом 9 років. Рівень смертності людей, що постійно вживали клітковину був в середньому на 22% нижчий, ніж серед тих, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі.

Що регулярніше ми споживаємо клітковину, то менші ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету 2-го типу, ожиріння та деяких видів раку.

СКІЛЬКИ КЛІТКОВИНИ ТРЕБА СПОЖИВАТИ ЩОДНЯ

Середня добова норма клітковини (за висновком Управління продовольства і медикаментів США) — 25 грамів на день.

Зокрема науковці визначили й інший орієнтир за кількістю клітковини в раціоні, що базується на наявності певного хронічного захворювання

  • для діабету – 30-50 г на добу — сприятиме зниженню рівня цукру в крові
  • ожиріння – 20-27 г на добу — через тривале насичення сприятиме зменшенню спожитих калорій
  • хвороб серця – 13-33 г на добу — може покращити рівень жиру в крові та зменшити запалення

ЯК ЗБІЛЬШИТИ СПОЖИВАННЯ КЛІТКОВИНИ З МАКСИМАЛЬНОЮ КОРИСТЮ ДЛЯ ЗДОРОВ‘Я

1. Збільшуйте кількість клітковини в раціоні поступово.

2. Пийте достатньо рідини.

3. Намагайтесь їсти на перекус горіхи, якщо у вас немає на них алергії.

4.Додавайте висівки та насіння до домашньої випічки.