Сьогодення

ЯБЛУКА. КОРИСТЬ ТА ШКОДА ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

Яблука складаються з великої кількості вітамінів та корисних речовин. Зокрема, в 1 яблуці міститься 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% добової норми вітаміну К, 2-4% добової норми марганцю, міді, а також вітамінів A, E, B1, B2 та B6. Позбавлять відчуття голоду.

ОДНЕ ЯБЛУКО – ДОБОВА ПОТРЕБА В МІДІ.

Ще у 2004 році була опублікована наукова стаття в Nutrition Journal, у якій Жанель Боєр та Ру Хай Лю із Інституту порівняльної та екологічної токсикології Університету Корнелла США розклали «по поличках» більш як 80 наукових досліджень щодо яблук і їх впливу на організм.

Перший пункт, який спонукає нас їсти яблуко – його поживна цінність та насиченість вітамінами, макро- і мікроелементами. Серед вітамінів у яблуках найбільше вітаміну С – 14% від добової потреби людини, вітаміну К – 5% добової норми. У меншій кількості містяться вітаміни A, E, B1, B2, B6. Офіційний ресурс Міністерства сільського господарства США подає інформацію, що одне середнє яблуко вагою 182 г містить 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 6% від добової потреби калію, марганцю та міді. Виходить, фрукти, а особливо яблука, мають стати невід’ємною частиною раціону, якщо дбаємо про здоров’я у довгостроковій перспективі.

КЛІТКОВИНА, АНТИОКСИДАНТИ ТА ФЛАВОНОЇДИ.

Яблука містять клітковину, завдяки чому ефективно нормалізують мікрофлору кишківника. Це, у свою чергу, захищає організм від різних хвороб. Споживання яблук допомагає знизити ризики діабету завдяки високому вмісту поліфенолів та клітковини у складі. Вони здатні регулювати рівень цукру в крові.

Яблука містять флавоноїди. Саме це забезпечує профілактику серцево-судинних захворювань. Дослідження, які проводилися серед 40 тисяч жінок протягом майже семи років, довели зв’язок між споживанням продуктів, багатих флавоноїдами, та розвитком серцево-судинних захворювань. Ті, хто вживав більшу кількість флавоноїдів, мали знижений ризик серцево-судинних захворювань на 35%. Такий ефект частково зумовлений ймовірною здатністю яблук знижувати рівень холестерину.

ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВЖИВАННЯ.

Зверніть увагу, що шкода яблук може перекрити можливу користь. Кому ж не можна їсти яблука? Наприклад, людям, що страждають на гастрит або виразку шлунка. Вони можуть спровокувати приступ загострення хвороби. Якщо ви любите їсти плоди разом з кісточками, то обмежте їх кількість до 4 штук в день, так як в них знаходиться отруйна синильна кислота, що провокує інтоксикацію організму.

Говорячи про шкоду яблук, хотілося б в першу чергу згадати про привізних імпортних фруктах. Для того щоб зберегти плоди під час транспортування, яка може тривати не один тиждень, яблука обробляють різними речовинами. Деякі з них в країнах Євросоюзу та США визнані канцерогенами і заборонені, але навіть ті, які дозволено використовувати, навряд чи принесуть користь організму. Тому перед вживанням в їжу імпортних яблук рекомендується очистити їх від шкірки. Також слід зазначити, що деякі виробники, що займаються вирощуванням яблук, обробляють хімікатами яблуні для того, щоб уникнути псування врожаю комахами і черв’яками. Тому навіть місцеві яблука краще очищати від шкірки або хоча б ретельно мити перед вживанням в їжу. Якщо ви помітили, що яблуко пошкоджено черв’ячком, то його можна їсти сміливо, не боячись, що фрукт містить шкідливі речовини. Яблука містять велику кількість клітковини, тому їх надмірне вживання в будь-якому вигляді може спровокувати розлад травлення. Дорослій людині досить з’їдати 2-3 середніх яблука в день. Яблучна монодієта або розвантажувальні яблучні дні можуть негативно позначитися на здоров’ї, тому бажаючим схуднути краще включати ці фрукти в збалансовану гіпокалорійну дієту. Яблука містять велику кількість органічних кислот, тому людям, що страждають запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту в стадії загострення, яблука протипоказані. При гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, в період ремісії виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки і панкреатиту можна вживати яблука солодких сортів в невеликих кількостях тільки після основного прийому їжі.

Не рекомендується давати кислі яблука дітям.