Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією пройшов 14 травня 2005 року. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я встановили щорічні події, присвячені цій темі, на 17 травня. Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія – найбільш грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Більш як 1,5млрд. людей у всьому світі страждають цим підступним захворюванням.

Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертонією – підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення артеріальної гіпертонії, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання. У 2020 році цей день проходить під гаслом: «Вимірюй свій артеріальний тиск, контролюй його і живи довше».

 

Симптоми артеріальної гіпертонії

-підвищений тиск (140/90)

-головний біль (найчастіше – в потиличній чи тім’яній частині);

-періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення;

-біль у ділянці серця;

-прискорене серцебиття (понад 90 разів на хвилину) у спокійному стані;

-відчуття задухи.

Підвищення тиску можуть супроводжувати загальна слабкість, дратівливість, сонливість. Подібні симптоми притаманні абсолютно різним недугам, саме з цим пов’язане пізнє звернення хворих до фахівця, коли артеріальну гіпертензію виявляють випадково під час візиту до лікаря з інших причин.

Гіпертонічний криз

Коли артеріальний тиск підвищується різко, це не може залишитися непоміченим. Якщо починає сильно боліти голова, миготять «мушки» перед очима, дзвенить (гуде, шипить) у вухах, нудить і блювота не приносить полегшення – це може бути ознакою гіпертонічного кризу.

У такому випадку необхідно терміново викликати екстрену допомогу і лікуватися в умовах кардіологічного стаціонару.

Лікування гіпертонії має відбуватися тільки під наглядом лікаря.

Запобігти артеріальній гіпертензії допоможуть здорові харчові звички і спосіб життя загалом:

  • підтримуйте нормальну масу тіла;
  • відмовтеся від куріння;
  • обмежуйте кількість спожитого алкоголю, а краще взагалі не вживайте спиртного;
  • регулярно займайтеся фізичними вправами (не менше 30-40хв. 3-4 рази на тиждень);
  • обмежуйте споживання солі (до 5 г на добу для дорослої людини – трохи менше чайної ложки, включно з «прихованою сіллю» в маринадах, копченостях, ковбасах, соусах і навіть у звичайному хлібі);
  • уникайте стресів (чудовою профілактикою впливу стресів на організм є легкий біг, плавання, йога, прогулянка на природі);
  • вживайте продукти, багаті на калій (крупи, бобові, фрукти, овочі, зелень).