Всесвітній день здоров’я (далі – День; https://www.who.int/campaigns/world-health-day) відзначається щорічно 7 квітня (дата вступу у силу у 1948 р. Статуту ВООЗ) в рамках спонсорства ВООЗ, а також інших відповідних організацій, починаючи з 1950р. Ідея організації цього Дня була висунута вже на Першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у 1948р. Але у 1948р. цей День відзначався 22 липня – у день ратифікації Статуту ВООЗ.

ВООЗ присвячує кожен щорічний День будь-яким темам і проводить різні пропагандистські заходи, як в цей День, так і тривалий час після 7 квітня. Зокрема, їм приділяють увагу Генеральний сектор ООН і Генеральний директор ВООЗ в своїх щорічних посиланнях, присвячених цьому Дню. За останні 50 років це виявило важливі проблеми здоров’я, такі як психічне здоров’я, охорона здоров’я матері і дитини і зміна клімату. Святкування відзначається заходами, що виходять за рамки самого дня, і надають можливість привернути увагу всього світу до цих важливих аспектів глобального здоров’я.

Тема Дня-2021 – «Будуємо більш справедливий і здоровий світ для всіх». Кампанія підкреслює конституційний принцип ВООЗ, згідно з яким «мати найвищий досяжний рівень здоров’я – одно з основних прав кожної людини незалежно від раси, релігії, політичних переконань, економічного чи соціального становища».

Категорії: Новини