В другу суботу вересня щорічно з 2000р. проводиться Всесвітній день надання першої допомоги (далі – День). Ініціатором його виникнення виступили національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Перша домедична допомога – комплекс швидких та простих дій, спрямованих на збереження здоров’я і життя потерпілого. Універсальний алгоритм дій включає наступне:

  • оглянути місце події та впевнитись у тому, що надання допомоги буде безпечним: забезпечити власну безпеку, а також безпеку потерпілого та людей навколо;
  • оцінити стан постраждалого (свідомість, дихання, пульс);
  • за необхідності викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також інші екстрені служби (поліцію, аварійно-рятувальну службу, службу газу тощо).
  • оцінити наявність критичних кровотеч та зупинити їх;
  • забезпечити прохідність дихальних шляхів;
  • якщо у постраждалого відсутні ознаки життя та немає критичної кровотечі (або ви вже її ліквідували) – розпочати серцево-легеневу реанімацію;
  • перевести постраждалого у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні), якщо не йдеться про підозру на травми хребта та кісток тазу і серцево-легенева реанімація була вдалою;
  • не залишати постраждалого та контролювати стан його життєвих функцій до прибуття екстрених служб.

Не завжди швидка допомога прибуває першою на місце події. Існує ряд професій, які зобов’язують вміти і надавати таку допомогу: поліцейські, співробітники надзвичайних ситуацій, фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники. Однак, в умовах дефіциту часу і нерідко за відсутності людей з відповідною медичною освітою, вміння кожного з нас надати першу домедичну допомогу потерпілому може зіграти вирішальну роль у порятунку життя людини. Навчання домедичній допомозі – невід’ємна частина заходів профілактики травматизму, виховання культури свідомої поведінки громадян різних вікових категорій до здоров’я та безпеки.

16.09.2019р. Центром громадського здоров’я МОЗ України було проведено круглий стіл щодо навчання навичкам надання домедичної допомоги. У круглому столі взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, Київської міської державної адміністрації, Центру Симуляційних Методів навчання НМАПО ім.П.Л.Шупика, БО”Мальтійська служба допомоги”, Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, Товариство Червоного Хреста України, Всеукраїнський проект “Хелпер”, Всеукраїнська рада реанімації та інші. Обговорювалися питання щодо налагодження взаємодії державних установ, громадських проектів та громадян з метою збільшення доступності та забезпечення якості навчання дітей, вчителів та їх батьків, всіх громадян життєво важливим навичкам з порятунку життя.