Головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров  прийняв участь у брифінгу Департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА щодо впровадження на території Одеської області «червоного рівня» епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Віталій Гончаров повідомив, що на сьогодні Одеська область посідає 10 рейтингове місце в країні за кількістю лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За добу на минулому тижні реєструвалось в середньому – 1200 випадків, тоді як на попередньому їх було 1053.

Ріст захворюваності спостерігається більш як на половині об’єднаних територіальних громад (на 58-ми із 91), але найбільш інтенсивний на території Ананьївської, Балтської, Березівської, Біляївської, Великодальницької, Доброславської, Кілійської, Лиманської, Одеської, Подільської, Фонтанської, Чорноморської та Южненської ОТГ.

На високому рівні залишається летальність і в середньому за добу реєструється 19 летальних випадків, що вказує на зростання кількості важких форм перебігу захворювання та є характерною ознакою цього підйому. Як наслідок зайнятість ліжок, виділених під COVID-19, по окремим лікарням доходить до 100%. Особливо гостро це відчувається по м. Одесі, де ковідні лікарні перевантажені.

Віталій Гончаров підкреслив, що у «червоній» зоні карантину забороняється робота кафе, ресторанів, кінотеатрів, театрів, ринків, фітнес-центрів. Також не можна проводити масові заходи. Обмеження не поширюється на заклади, де 100% працівників і відвідувачів повністю щеплені від коронавірусу.

Навчальні заклади, де вакциновано менше 100% персоналу, не можуть працювати в очному форматі та мають перейти на дистанційку. Це не стосується дитсадків та 1−4 класів.

Крім того, з 21 жовтня жителі «червоної» зони не можуть їздити автобусами, поїздами та літати до інших регіонів без документів про повний курс вакцинації, негативного тесту на коронавірус або довідки про одужання від COVID-19.

Також забороняється перебування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, на територіях закладів охорони здоровя та освіти; в підземних переходах; на зупинках громадського транспорту; на інших територіях загального користування, у разі неможливості дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра.

Головний державний санітарний лікар Одеської області ще раз наголосив, що найбільш ефективним заходом профілактики, як грипу, так і коронавірусної хвороби є вакцинація. Та про необхідність дотримання карантинних обмежувальних заходів, користування антисептиками, засобами індивідуального захисту, дотримання дистанції та гігієни рук.

Категорії: Новини