Діти — наше майбутнє! Від здоров’я наших дітей сьогодні залежить здоров’я усієї нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування. Більшість дітей до 6 років відвідують дошкільні навчальні заклади. Кожен такий заклад має забезпечити дитині раціональне та безпечне харчування. Згідно чинного законодавства відповідальність за організацію харчування учнів (вихованців) у закладах дошкільної та загальної середньої освіти покладається на засновників (власників), керівників цих навчальних закладів. Невід’ємною складовою нагляду та контролю за дотриманням санітарного законодавства в закладах, одним з найважливіших факторів попередження виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь є відомчий лабораторний контроль, регламентований ст. 20, 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Державними санітарними правилами (ДСП 4.4.5-078-2001) «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування.
На виконання вищезазначених чинних документів та з метою організації доброякісного та безпечного харчування для дітей, більшість дошкільних навчальних закладів у м. Одеса організували співпрацю з ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» (далі – Центр) на проведення лабораторних досліджень готових страв, питної води, змивів з оточуючого середовища харчоблоків за показниками якості та безпеки. Результати лабораторних досліджень доводяться до відома керівників закладів, та у разі необхідності вживаються відповідні заходи для попередження епідускладнень.
В свою чергу, звертаємось до керівників дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів, суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють дільність у вищеназваних закладах організувати проведення відомчого лабораторного контролю та не піддавати небезпеці дітей.
В.о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ.
0 коментарів