Загальний рівень захворюваності  на гострі кишкові інфекції  по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 17% за рахунок дітей, де ріст на 19,3%. Серед дорослого населення  захворюваність зросла на 13,2%.

           В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – 61,4%. Найуразливішою залишалась  вікова група 1-4 роки, на яку прийшлося  до 55%.

           В організованих колективах захворюваність реєструвалась поодинокими випадками. В осередках проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем.

           Згідно факторного аналізу 15,7% хворих пов’язують своє захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання;    17,2 % – з вживанням немитих овочів та фруктів; 13,8 % – м’ясних продуктів, придбаних на ринках; 15,2 % – молочних продуктів, придбаних на ринках в т.ч.стихійних; 8,4 % –  з порушенням правил догляду за дітьми; риба  солона та в`ялена -7,5 % ; морепродукти – 8,2 % ; купання в морі – 6,2 % ; 2,7 % – яйця з недостатньою термічною обробкою та сирі;  5,1% –  не встановлений фактор.

            Зареєстровано спалах сальмонельозу в с.Авангард Овідіопольського району. Всього захворіло 48 осіб, у т.ч. 11 дітей. Всі захворілі пов’язують своє захворювання з вживанням шаурми та ход-догів, придбаних в павільйоні з реалізації шаурми в с. Авангард.  У 40 хворих діагноз підтверджено лабораторно з виділенням сальмонели ентерітідіс. Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.

            З метою проведення моніторингових досліджень на холеру обстежено 733  хворих на гострі кишкові інфекції та відібрано 165 проб з об’єктів зовнішнього середовища (вода морська – 57 проб, вода лиманна – 33 проби,  вода стічна – 75 проб, у тому числі 33 проби води інфекційних стаціонарів), холерні вібріони не виділено.

             Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції  знаходилась на сезонному рівні і не перевищувала епідемічний поріг.

               Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними випадками.

              Захворюваність на кір за останній тиждень зросла на 7 випадків, у тому числі серед дітей – на 3 випадки, серед дорослого населення  – на 4 випадки.

             З початку року всього зареєстровано кір у 1674 хворих, у тому числі 882 серед дітей до 17 років (52,7%).

            Щеплювальний статус захворілих: не щеплено проти кору  84,1%, з них не щеплені за віком – 8,1% (діти до 1 року), отримали 1 дозу – 6,7%, 2 дози – 9,3%.

               Зареєстровано спалах кору серед членів ромської родини у с.Корсунці Лиманського району. Всього захворіло 8 осіб, у тому числі 7 дітей до 17 років, з яких 1 дитина щеплена проти кору, інші захворілі не щеплені.

               З метою проведення моніторингу за станом питної води відібрані в м.Одесі 21 проби на санітарно-мікробіологічні і 16 проб на санітарно-хімічні показники відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10«Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

      Всього по Одеській області відібрано 139 проби питної води на санітарно-мікробіологічні і 139 проб на санітарно-хімічні показники. Із них не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-мікробіологічним показникам 16 проб:(м.Болград, Болградський район, села Табаки, Дмитрівка, Залізничне, Виноградівка, м.Кілія, Подільськ, Ананьїв, Ананьївський район, с.Ананьїв-2, Тарутинський район, с.Рівне) і по санітарно-хімічним показникам 19 проб:(смт. Сарата, Болградський район, села Дмитрівка, Виноградівка, Тарутинський район, села Вознесенівка, Вільне, Лужанка, Слобідка, Мотильдівка, Новоселівка).

              За результатами  моніторингових  лабораторних досліджень  за станом   якості морської води в місцях масового відпочинку у визначених точках  на 22 пляжах м. Одеси і Білгород-Дністровського, Татарбунарського, Кілійського, Овідіопольського, Лиманського районів  відібрані 90 проб морської води на санітарно-мікробіологічні показники та 31 проба  на санітарно-хімічні показники  відповідають гігієнічним вимогам  ДСаНПіН №172-1996 «Розміщення, улаштування та експлуатація оздоровчих закладів».

              Води   поверхневих    водойм  1-ї   категорії (р. Дунай)  досліджені 3 проби води на санітарно-мікробіологічні показники та  3 проби на санітарно-хімічними показники  усі    відповідала  гігієнічним  вимогам.

               Радіаційний фон на території області складає 12-14 мкР/год.

               Для    вжиття    відповідних    заходів,    інформації    про всі виявлені                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   нестандартні проби направлені до Головного управління Держпродспоживслужби  в Одеській   області, головам райдержадміністрацій та балансоутримувачам    тощо.

               Санепідситуація залишається на   контролі.