З 1992р. у третю суботу серпня за ініціативи Міжнародного товариства прав тварин (International Society for Animal Rights, ISAR) та за підтримки зоозахисних організацій більш ніж 150 країн світу, відзначається Міжнародний день безпритульних (бездомних) тварин (International Homeless Animals Day) (далі – День). У 2019р. ця дата приходиться на 17 серпня.

Мета Дня – привернути увагу до проблеми бездомних тварин, розповісти максимальній кількості людей про їхню трагічну долю. Одне із завдань Дня – пробудити у власників звірів свідоме ставлення до своєї ролі, щоб запобігти поповненню лав бездомних котів і собак через неконтрольоване розмноження домашніх вихованців.

Проблема безпритульних тварин на сьогодні критична не тільки для якогось конкретного великого міста нашої країни, але і в межах всієї земної кулі. За статистичними даними кількість бездомних тварин прирівнюється до числа бездомних людей як 5 до 1. Основним джерелом походження безпритульних тварин стають покинуті та загублені собаки й кішки (2/3 від загального числа бродяжок), а також ті тварини, що вже народилися «на волі». Да, бувають випадки, коли колишній власник вже не може доглядати за своїм вихованцем (хвороба, погіршення матеріального стану, смерть), а нові не обтяжують себе ні зобов’язаннями по догляду, ні розподілом тварини в нові руки або притулок. Однак є й випадки, коли тварин заводять для статусу, згідно хвилинного пориву, віянню моди, а потім – просто викидають на вулицю «живу іграшку». Наприклад, за статистикою в м.Київ після спаду моди на йоркширських тер’єрів до 50% елітних улюбленців виявилися на вулиці. Для тварин, які не перше покоління звикли жити в оточенні любові в домашніх умовах, це жорсткий стрес, вони не знають навіть елементарних правил виживання. Середня тривалість життя бездомних тварин невелика – майже половина бездомних тварин вмирає, не проживши і 2-х років (проти 10-15-20 років в нормі). Окрім того, бездомні тварини несуть певну загрозу для суспільства. По-перше, вони залишають продукти своєї життєдіяльності в самих різних місцях: на дитячих майданчиках, в парках, місцях відпочинку, житлових зонах і таке інше. По-друге, це потенційна загроза для людини. Адже вони є носіями інфекційних захворювань, бліх, вошей, кліщів, гельмінтів. Наприклад, майже 95% випадків сказу у людей є наслідком укусів собак.

Проблему відносин людей до тих, кого вони приручили, нехай і мільйони років тому, необхідно вирішувати. Її вирішенню можуть сприяти створення притулків для бездомних тварин та робота з пошуку нових сімей для них. Тому, в Міжнародний день безпритульних тварин:

– збираються кошти на створення спеціальних центрів для утримання покинутих тварин;

– деякі ветеринарні клініки безкоштовно стерилізують кішок і собак;

– проводяться акції проти застосування жорстоких методів регуляції чисельності безпритульних тварин.

Давно доведено, що рівень духовності людини визначається не лише соціальним середовищем, але й характером спілкування зі світом природи. В історії взаємин людини і тварин повно прикладів, коли останні рятували своїх господарів від небезпеки і загибелі, а в даний час багато порід чотириногих використовуються в якості службових і приносять користь суспільству. Слід пам’ятати, що своїм ставленням до оточення ми надаємо приклад своїм дітям (вони «дзеркалять» нас), а жорстоке ставлення до оточуючих тварин в дитинстві може перерости у жорстокість й до оточуючих людей в майбутньому.

Категорії: Інформація