Загальний рівень захворюваності  на гострі кишкові інфекції  по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 1,3%, за рахунок дорослого населення, де ріст на 14,2 % , проте серед дітей до 17 років  зниження на 4,8 %         В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років-62,5%. Найуразливішою залишилась  вікова група 1-4 роки, на яку прийшлося 52,6 %.

В організованих колективах захворюваність реєструвалась поодинокими випадками. В осередках проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем.

Згідно факторного аналізу 16,4 % хворих пов’язують своє захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання;17,9 % – з вживанням немитих овочів та фруктів; 15,2% – м’ясних продуктів, придбаних на ринках; 16,7 % – молочних продуктів, придбаних на ринках, в т.ч. стихійних; 8,9 % –  з порушенням правил догляду за дітьми;  6,4 % – риба  солона та в`ялена; 6,7% – морепродукти ;7,3 % – купання в морі з ковтанням води на різних пляжах міста; 2,7 % – сирі яйця та яйця з недостатньою термічною обробкою;  1,8 % –  не встановлений фактор.

Зареєстровано групову захворюваність на харчову токсикоінфекцію серед учасників дитячого  турніру «Оdessa Cup-2019» по футболу серед юнаків  у м.Южне, Лиманського району. Всього захворіло 9 осіб, з них 8 дітей. У вогнищі проводиться комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем.

З метою проведення моніторингових досліджень на холеру обстежено 387 хворих на гострі кишкові інфекції та досліджено 97 проб з об’єктів зовнішнього середовища (вода морська – 33 проби, вода лиманна – 25 проб,  вода стічна – 39 проб, у тому числі 26 проб води з інфекційних стаціонарів), холерні вібріони не виділено.

Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними випадками.

Захворюваність на кір за останній тиждень знизилась на 3 випадки (17  проти 20), за рахунок дорослого населення, де зниження на 5 випадків (7 проти 12),  серед дітей ріст на 2 випадки (10 проти 8).

З початку року  всього зареєстровано кір у 1602 хворих,  856 серед дітей до 17 років (53,4%). Серед захворілих не щеплено проти кору 84%.  Найуразливішими серед населення залишились вікові групи 5- 9 років (17,1%) та дорослі (46,8%).

Всього по області відібрано 100 проб питної води на санітарно- мікробіологічні і 55 проб на санітарно-хімічні показники, не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-мікробіологічним показникам 9 проб ( Ізмаїльський район с.Кирнички, м. м. Ананьїв, Подільськ, Балта, смт. Сарата, Саратський  район с.с.Зоря, Долинка) і  по  санітарно хімічним показникам – 7 проб ( Ізмаїльський район с.Кирнички, Саратський район с.с.Долинка, Михайлівка, Арцизький район с. Павлівка).

За результатами  моніторингових  лабораторних досліджень  за станом якості морської води в місцях масового відпочинку відібрані проби  у визначених  точках на 22 пляжах м. Одеси і Білгород-Дністровського, Татарбунарського, Кілійського, Овідіопольського, Лиманського районів. Всі проби відповідають  гігієнічним  вимогам, окрім  пляжу  в м. Одеса- 13 ст. Великого Фонтану. Води   поверхневих    водойм  1-ї    категорії  досліджено 4 проби  на санітарно-мікробіологічні показники, з них 2 проби не відповідали гігієнічним вимогам (р. Дунай Ізмаїльський район, канал Дунай – Сасик Кілійського району). За санітарно-хімічними показниками усі проби      відповідала  гігієнічним  вимогам.

За даними  акустичного моніторингу  на території   житлової забудови  населених пунктів   інструментальні  вимірювання  рівнів шуму проведено у 3-х    контрольних точках, перевищення гранично- допустимих рівнів не  встановлено.

На території житлової забудови досліджено 4 проби атмосферного повітря    на вміст оксиду  вуглецю,  діоксиду  азоту- перевищення  гранично-допустимих концентрацій  не встановлено.

Для    вжиття    відповідних    заходів,    інформації    про всі виявлені нестандартні проби направлені до Головного управління Держпродспоживслужби  в Одеській   області, головам райдержадміністрацій та балансоутримувачам   тощо.

Радіаційний фон на території області складає 12-14 мкР/год., що відповідає природному фону  багаторічних спостережень.

Санепідситуація залишається на   контролі.