Рівень захворюваності  на гострі кишкові інфекції  по області, за останній тиждень,  порівняно з  попереднім,  зріс на 22,9 % , у тому числi серед дiтей до 17 рокiв – на 24,1% , серед дорослих – на 21,1% .

          В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – 61%. Найуразливішою залишалась  вікова група 1-4 роки (58,8 %).

           З початку року в області, станом на 25 червня зареєстровано 1527  лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 149 випадків серед дітей до 17 років (9,8 %), серед дорослого населення 1378  випадки (90,2%), у т. ч. 260 випадків серед медичних працівників. Таблиця додається.

           Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними  випадками (кашлюк, епідемічний паротит) або не реєструвались зовсім (дифтерія,кір, краснуха ).

    З метою проведення моніторингу за станом питної води всього по  області було відібрано 105 проб питної води для дослідження на санітарно-мікробіологічні і 89 проб для дослідження на санітарно-хімічні показники. За результатами досліджень усі проби відповідали ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-мікробіологічним показникам. Проте по санітарно-хімічним показникам   не  відповідали   вимогам  18 проб (20.2%), а саме:  м.Арциз-2; м. Болград, смт. Овідіополь, смт. Сарата, в Іванівському  районі – села Михайлополь, Гудевичеве, Богуново.

       Води поверхневих водойм 1-ї категорії ( р. Дунай  Ізмаїльський  район,  м. Вилкове Кілійський район) було досліджено 2 проби на санітарно-мікробіологічні показники та 3 проби на санітарно-хімічні показники Усі  досліджені проби відповідали нормативним вимогам.

      Води поверхневих водойм 2-ї категорії (р. Барабойка Овідіопольський район, Хаджибеївський лиман Біляївський район, Дністровський лиман  Білгород-Дністровський район) досліджено 12 проб води на санітарно-мікробіологічні показники усі відповідали гігієнічним вимогам, проте  всі проби  не   відповідали гігієнічним вимогам по санітарно-хімічним показникам (  Дністровський лиман,  Хаджибеївський лиман, р. Барабойка).

  В зонах рекреації  морського водокористування на пляжах  м. Одеси та  на пляжах Одеської області (Овідіопольський, Лиманський. Білгород-Дністровський, Кілійський. Татарбунарський райони) на санітарно-мікробіологічні показники було  досліджено 93 проби морської води, з  них  не відповідало нормативним вимогам –13 проб (пляжі  м. Одеса : 13ст. В.Фонтану, 16ст. В.Фонтану, 10ст.В.Фонтану, «Аркадія», «Дельфін».  На санітарно-хімічні показники було досліджено 9 проб морської води, усі досліджені проби відповідали гігієнічним вимогам.

  За результатами даних лабораторного контролю  стану  забруднення атмосферного   повітря,   на     території    житлової   забудови    м.  Одеса,   м. Роздільна, м. Білгород-Дністровський, смт. Велико-Михайлівка, смт. Тарутино  було досліджено 17 проб атмосферного повітря, перевищення гранично – допустимих концентрацій оксиду вуглецю, діоксиду азоту, формальдегіду   встановлено у 4 випадках в м. Одеса.

 За  даними акустичного  моніторингу, у 8 контрольних точках  на території  житлової забудови  біля автомагістралей  з інтенсивним    рухом  в м. Одеса, м. Білгород-Дністровський, смт. Тарутино  було   проведено 16 інструментальних  вимірювань рівнів шуму, перевищення  гранично – допустимих рівнів    встановлено  в  контрольних точках   в  м. Одеса.

  В ході  проведення соціально-гігієнічного моніторингу за станом ґрунту,  на території  зон   відпочинку, дитячих майданчиках та  на території  житлової  забудови у  м.м. Ізмаїл, Южний, смт. Іванівка, смт. Миколаївка було досліджено 3 проби  ґрунту на санітарно- мікробіологічні  показники та 4 проби грунту на наявність  хлорорганічних  пестицидів.   Усі  досліджені  проби  відповідали  нормативним  вимогам.

 Радіаційний фон на території області складає 12-14 мкР/год., що відповідає природному фону багаторічних спостережень.

 Для    вжиття   відповідних    заходів,    інформації    про всі виявлені нестандартні проби направлені до Головного управління Держпродспоживслужби  в Одеській   області   тощо.

  Санепідситуація залишається на   контролі.