З метою проведення моніторингу за станом питної води в м. Одеса в період з 04.06.2020 по 11.06.2020р було відібрано 11 проб питної води для дослідження на санітарно-мікробіологічні показники і 10 проб для дослідження на санітарно-хімічні показники. Всі досліджені проби відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Всього по Одеській області було відібрано 102 проби питної води для дослідження на санітарно-мікробіологічні і 72 проби для дослідження на санітарно-хімічні показники. Із них не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-мікробіологічним показникам 18 проби-(17.6%), а саме: Великомихайлівський район (с.Великоплоське), Окнянський район (села Антонівка, Довжанка, Ставрово, Малаївці), Татарбунарський район (с.Новоселиця) і по санітарно-хімічним показникам 19 проб-(26.4%),а саме: Великомихайлівський район (села Великоплоське, Слов`яносербка), Окнянський район (села Антонівка, Довжанка, Ставрово, Малаївці).
Води поверхневих водойм 1-ї категорії ( р. Дунай Ізмаїльський район, р.Турунчук Біляївський район) досліджені 4 проби на санітарно-мікробіологічні показники та 4 проби води на санітарно-хімічні показники ( р. Дунай Ізмаїльський район), усі відповідали нормативним вимогам.
Води поверхневих водойм 2-ї категорії (Дністровський лиман Овідіопольський район) досліджені 2 проби води на санітарно-мікробіологічні показники та 17 проб води на хлорорганічні пестициди, усі відповідали гігієнічним вимогам.
Води морської було відібрано: в рекреаційних зонах Білгород-Дністровського, Кілійського, Татарбунарського районів, пляжах м. Одеси, Лиманського, Овидіопольського районів – 93 проби на мікробіологічні показники, з них не відповідало нормативним вимогам по микробиологічним показникам – 12 проб ( м. Одеса – пляжі 13ст. Великого Фонтану, « Аркадія», «Дельфін», «Ланжерон»),на санітарно-хімічні показники було досліджено 14 проб морської води, усі проби відповідали гігієнічним вимогам.
За результатами даних лабораторного контролю стану забруднення атмосферного повітря, на території житлової забудови в м. Одеса було досліджено 9 проб атмосферного повітря, перевищення гранично – допустимих концентрацій оксиду вуглецю, діоксиду азоту, пилу, формальдегіду не встановлено.
В ході проведення соціально-гігієнічного моніторингу за станом ґрунту, на території зон відпочинку, дитячих майданчиках та на території житлової забудови у м. Одеса, м. Ізмаїл, м. Подільськ, м. Кодима, смт. Ананьїв, м. Южний, досліджені 8 проб ґрунту на мікробіологічні показники та 5 проб ґрунту на наявність хлорорганічних пестицидів ( м. Одеса, Іванівський район с. Бузинове ), усі відповідали нормативним вимогам.
Радіаційний фон на території області складає 12-14 мкР/год., що відповідає природному фону багаторічних спостережень.
Для вжиття відповідних заходів, інформації про всі виявлені нестандартні проби направлені до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області тощо.