Фахівцями ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України» (далі – Центр) забезпечено участь у складі комісії з контролю за організацією харчування окремих категорій громадян у м.Одесі (далі – Комісія), створеної розпорядженням Одеського міського голови від 04.03.2021р. №136. Продовжується контроль за якістю та безпекою харчування у закладах освіти, закладах соціального захисту та лікувальних закладах м.Одеси згідно «Графіку проведення комісійних перевірок з контролю за організацією харчування окремих категорій громадян у м.Одеса на 2021р.».

За минулий період 2021р., а саме з квітня по травень, Комісією було перевірено організацію харчування у 4 дитячих дошкільних закладах, 3 загальноосвітніх школах, 2 закладах соціального захисту та 1 лікувальному закладі.

В ході перевірок фахівцями Центру для проведення лабораторних досліджень за мікробіологічними показниками було відібрано:

  • 13 проб готової продукції, 2з них не відповідали нормативним вимогам за бактеріальним забрудненням, що складає 15,4% (виявлені БГКП – у вермішелі відвареній та битку);
  • 100 змивів з оточуючого середовища харчоблоків, з них 4 – не відповідали нормативним вимогам, що складає 4% (змиви з спецодягу та рук завідуючої виробництвом, ножа «ОВ» та дошки «МВ»);
  • 10 проб питної води.

Інформація щодо нестандартних результатів лабораторних досліджень була доведена до керівників закладів, Департаменту освіти і науки та Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради для вжиття запобіжних заходів, а також направлена у Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Слід зазначити, що з 1 вересня 2021р. в школах буде впроваджене оновлене меню (далі – Меню), розроблене у рамках реформи системи шкільного харчування, що проходить за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Презентація зазначеного Меню відбулася 24 травня за участю першої леді України Олени Зеленської, Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшко, українського кулінарного експерту, шеф-кухаря, засновника соціального проекту «Нове шкільне харчування» Євгена Клопотенко, Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлети, заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергія Глущенко та Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької.

Планується ознайомити дітей як із традиційними українськими стравами, так і зі стравами інших країн світу. Окремо в Меню представлені безглютенові позиції для організації харчування дітей з особливими потребами в харчуванні. У Меню обмежена кількість вживання солі, цукру, рослинних і тваринних жирів, соків; скорочено вживання хліба і картоплі, навпаки; збільшено – молока і кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп, квасолі, фруктів. Заборонено – вживання ковбасних виробів, рибних консервів.

Меню розраховане на 4 тижні та включає:

  • різноманітний раціон (страви повторюватимуться раз на 2 місяці, а не кожні 2 тижні);
  • збалансоване та корисне харчування (зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв);
  • 160 рецептів, серед яких – традиційні українські страви (банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо), популярні страви світової кухні (пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші), а також безглютенові позиції (банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці);
  • різноманітний вибір каш (крім рисової, гречаної та вівсяної у меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус).

Ознайомитися з рекомендованим Меню можна на сайті Міністерства охорони здоров’я України за посиланням: https://moz.gov.ua/…/menju-dlja-odnorazovogo…

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *