
13 липня фахівці ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» фахівці ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» прийняли участь Віртуальній зустрічі «Визначення здорового харчування: підхід FAO-WHO», де ознайомились з Презентацією рекомендацій ВООЗ щодо здорового харчування та концепції FAO-WHO щодо здорового харчування.
Погане харчування є провідним фактором ризику розвитку неінфекційних захворювань і передчасної смертності. Погане харчування перешкоджає здоровому росту, розвитку та впливає на багато функцій організму. Понад 8 млн. життів щороку можуть бути врятовані завдяки прийняттю здорового харчування. Зразки здорового харчування бувають різних форм і розмірів, що відображають різні культури, традиції, уподобання та практики, але всі мають спільну ключову характеристику підтримки найвищого рівня здоров’я та благополуччя. FAO та WHO оновлюють свою концепцію здорового харчування, щоб відобразити останні наукові докази взаємозв’язку між дієтою та здоров’ям людини, а також визнати складні зв’язки між здоров’ям людини та планети через стійкі агропродовольчі системи.
В основі оновленого визначення здорового харчування FAO-WHO лежатимуть Рекомендації ВООЗ щодо здорового харчування, які містять науково обґрунтовані рекомендації щодо дієти, зокрема щодо споживання мікро- та макроелементів, а також інших елементів сучасної дієти, таких як підсолоджувачі без цукру та низький вміст замінники натрієвої солі. Останнім доповненням до набору рекомендацій WHO щодо здорового харчування є ті, що стосуються вуглеводів, загального жиру, насичених жирних кислот і транс -жирних кислот, які доповнюють існуючі рекомендації WHO щодо споживання вільного цукру та натрію, а також нещодавно опубліковану настанову щодо використання підсолоджувачі без цукру.