
Захворів 40-річний житель Подільського району, який в обід 14.05.2023 разом з двома товаришами вжили м’ясну консерву та сало копчене домашнього виготовлення. Через 3 доби після вживання у потерпілого з’явились перші ознаки отруєння: блювота, головокружіння, головний біль, тремор рук. У зв’язку з погіршенням стану та підозрою на ботулізм 22.05.2023 увечорі постраждалий каретою швидкої допомоги був доставлений до КНП «Одеська міська інфекційна лікарня», де проходив відповідне лікування.
Всього у 2023р. було зареєстровано 2 випадки ботулізму, 1 з них – у м.Одеса.
ВАЖЛИВО!
Зазвичай, причиною виникнення харчових отруєнь в області було вживання продуктів домашнього виготування, вироблених у сім’ях самих постраждалих або їх знайомих, придбаних на стихійних ринках. Однак у цьому році вже з’явилось і нове джерело підозрілих на ботулізм продуктів – мережа Інтернет. Так, у січні цього року житель м.Одеси придбав на сайті в’яленого ляща (виробник невідомий), і не зважаючи на те, що отримана покупка йому не дуже сподобалась, – з’їв його та попав до лікарні.
Нагадуємо, що ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору: Ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
• сильно виражена сухість у роті,
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
• запаморочення,
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Пам’ятайте, щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
– м’ясних та грибних консерв,
– консервів домашнього виробництва,
– якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
– якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).