
Щороку 31 травня за ініціативи ВООЗ World Health Organization (WHO), починаючи з 1988р., у світі відзначають Всесвітній день без тютюну (далі – День) з метою підвищення поінформованості населення про ризик, пов’язаний із споживанням тютюну та його продуктів, та його згубний вплив на сім’ю, суспільство та довкілля.
Вживання тютюну та його споживання є однією з провідних причин багатьох видів раку, таких як рак легень, гортані, рота, стравоходу, горла, сечового міхура, нирок, печінки, шлунка, підшлункової залози, товстої кишки та шийки матки, а також гострого мієлоїдного лейкозу. Підраховано, що більше 1 млн. людей щорічно гине через вживання тютюну.
Але тютюн впливає не тільки на здоров’я, а й на навколишнє середовище у багатьох відношеннях. Так, вивчення вирощування тютюну показує, як воно сприяє підвищенню продовольчої кризи:
Щорічно у світі близько 3,5 млн. га землі переобладнують для вирощування тютюну. Вирощування тютюну сприяє вирубці лісів на 200 тис. га на рік.
Вирощування тютюну є ресурсомістким і потребує інтенсивного використання пестицидів та добрив, які сприяють деградації ґрунту.
Земля, яка використовується для вирощування тютюну, буде в подальшому мати меншу здатність вирощувати інші культури, такі як продукти харчування, оскільки тютюн виснажує родючість ґрунту.
У порівнянні з іншими видами сільскогосподарьської діяльності, такими як вирощування кукурудзи тощо, випасіння худоби, вирощування тютюну має значно руйнівний вплив на екосистеми, оскільки угіддя вирощування тютюну більш схильні до опустелення.
Так, тема Дня-2023 – «Нам потрібна їжа, а не тютюн». Глобальна кампанія цього року покликана спонукати виробників тютюну перейти на вирощування стійких та поживних культур, інформуючи їх про варіанти маркетингу та альтернативи варіанти виробництва.