11 квітня, на день народження Джеймса Паркінсона, щороку за ініціативою ВООЗ проводиться Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона (далі – День). Цей День розпочинає Тиждень поінформованості про хворобу Паркінсона (11-17.04.2021р.) – є щорічною можливістю для населення підвищити обізнаність щодо хворобиПаркінсона (далі – ХП) та заходів з її профілактики, а також – зібрати кошти для підтримки людей, які живуть із цим захворюванням для покращення якості їх забезпечення та якості життя.

Символ міжнародного рухучервоний тюльпан, який було встановлено на Люксембурзькій конференції, присвяченій 9-му Всесвітньому дню боротьби з ХП у 2005р.

Тема Дня-2021«Розширити обсяг знань про ХП».

ХП (тремтливий параліч) – повільно прогресуюче хронічне неврологічне захворювання, характерне для осіб старшої вікової групи, викликане прогресуючим руйнуванням і загибеллю нейронів, що виробляють нейромедіатор дофамін, насамперед – у чорній субстанції, а також і в інших відділах центральної нервової системи. Вперше було описано в 1817р. англійським лікарем Джеймсом Паркінсоном, що жив з 1755 по 1824 рік. ХП становить 70-80% усіх випадків паркінсонізму.

ХП є другим найбільш поширеним нейродегенеративним розладом після хвороби Альцгеймераі вражає приблизно 7 млн.людей у всьому світі (поширеність – 60 до 140 осіб на 100 тис.населення), а у 2040р. їх кількість на думку вчених досягне вже 14,2млн. В промислово розвинених країнах на даний момент час установить близько 0,3% населення (1% населення старше 60 років; 4% старше 80 років). Згідно зі статистикою МОЗ, в Україні зареєстровано понад 23 тис. людей із ХП (61,4 на 100тис.населення), та кожного року від лікарів про цей діагноз дізнаються ще близько 2 500 українців.

Найчастіше перші симптоми захворювання з’являються у віці 55-60 років. Однак, за даними ВООЗ, приблизно 5-10% усіх зареєстрованих випадків ХП приходиться на вікову групу 20-50 років, та класифікуються як ХП молодого віку (ХП, що розвинулась до 40 років – хвороба Паркінсона з раннім початком або до 20 років – ювенільна форма захворювання). Чоловіки частіше ніж жінки страждають на цю хворобу (приблизно  3:2). За даними деяких вчених, ХП зустрічається не так часто серед тих, хто має африканське та азіатське походження. 

Велике значення у розвитку хвороби мають генетична схильність, вік і фактори зовнішнього середовища (пестициди й гербіциди, що використовуються в сільському господарстві та в транспорті або промислові забруднення). Взаємодія цих факторів ініціює процеси дегенерації у нейронах стовбура головного мозку.

Симптоми ХП зазвичай починають розвиватися, коли близько 80% нервових клітин у субстанції мозку nigra втрачені, що призводить до 4-х ключових моторних симптомів: тремор рук і ніг в стані спокою, ригідність і скутість верхньої частини тулуба, сповільненість рухів, порушення координації і контролю рухів. Окрім рухових симптомів ХП супроводжується і немоторними ознаками: болями, порушеннями сну, закрепами, проблемами із сечовипусканням, порушеннями мовлення, депресією, тривожними станами, втомою.

У разі виявлення симптомів ХП необхідно звернутися до сімейного лікаря для подальшого обстеження. Існують спеціальні методи діагностики, які допомагають виявити ХП на ранніх стадіях (спеціальні неврологічні тести, нейропсихологічне тестування, МРТ, ПЕТ, електронейроміографія тощо). Сучасні досягнення у вивченні патогенезу ХП, створення нових лікарських препаратів та розроблення сучасних схем їх застосування дозволяють досягнути оптимальної якості життя пацієнтів на тривалий час. Тому необхідно виявити проблему якомога раніше. Якщо людина при виявленні в неї ХП не проходитиме курс лікування, то вона з часом втрачає здатність рухатися самостійно та потребує постійної сторонньої допомоги.

Частково попередити судинний паркінсонізм також можна профілактикою та лікуванням гіпертонічної хвороби. Так, запобігти ХП допоможе органічне харчування, свіжі овочі (броколі, шпинат, зелень, брюссельська капуста, спаржа), вітаміни, регулярні фізичні вправи, ходьба, йога, їзда на велосипеді, уникання стресу (у складній життєвій ситуації намагайтеся відшукати позитивні моменти).

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *