Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини (збудник хвороби розмножується в анаеробному стані, без доступу кисню, за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів). Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Профілактика ботулізму

Щоби вберегтися від ботулізму, слід:

  • уникати вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів, консервів домашнього виробництва, не купувати їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
  • уникати вживання продуктів якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином або якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
  • ретельно мити руки, продукти й посуд;
  • у разі консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно двічі або тричі прогрівати їх 5 хв за температури 100°С із перервою 24 год між прогріваннями; після цього треба простерилізувати консерви за температури 100°С не менше 40-60 хв і герметично запакувати; найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні;
  • гриби не рекомендується консервувати у герметично закритих банках у домашніх умовах, оскільки їх складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Треба пам’ятати, чим раніше появилися симптоми після вживання підозрілого продукту (чим коротший інкубаційний період), тим важче протікатиме саме захворювання.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору – Ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів
температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється
порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман»
перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів).
Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може
змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час
ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним
синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння,
загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує
відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається
дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація
обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Слід пам’ятати, що усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми
захворювання підлягають госпіталізації!!! Успіх лікування залежить від ранньої
діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного
антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).
Джерела:
https://phc.org.ua/news/cgz-nagadue-pro-zagrozu-botulizmu-cherez-vzhivannya-neyakisnoi-
konservovanoi-produkcii

https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/kharchovi-
otruennya/botulizm

https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/botulism

https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/kharchovi-otruennya/botulizm