Малярія – тяжке захворювання, яке може становити загрозу для життя людини. Воно характеризується тривалими гарячковими станами з хронічним перебігом, рецидивами, а також з порушенням функції селезінки.  У складних випадках хвороба може мати летальні наслідки.

         Збудником малярії є малярійний плазмодій – одноклітинний організм, який паразитує у крові людини і тварин. Зараження людини відбувається через укус комара роду Анофелес, у тілі якого плазмодій набуває статевого розвитку.

         Для передачі малярії у певному регіоні необхідні наступні умови: наявність водойм, на яких відбувається розплід малярійних комарів, хвора людина, яку кусає комар і стає потенційним переносником малярії для інших людей, кліматичні умови для розвитку плазмодія у тілі комара.

         Зазначені умови існують в нашої області. Одеський регіон має великий прошарок мігруючого населення – це багаточисленні студенти з країн Африки і Азії; моряки,  які працюють у ендемічних з малярії країнах, туристи, які відвідують нашу країну і, навпаки, наші співвітчизники, які мандрують екзотичними країнами, тощо. Деякі водойми області у епідсезон з малярії  (термін, коли середньодобова температура стає вищою, ніж 160С) стають продуцентами комарів роду Анофелес – певна температура, рослинність та інші умови є цілком сприятливими для їх розплоду і розвитку.

       Нагадуємо, що у весняно-літній період, а також у теплі осінні дні слід уникати укусів комарів: необхідно використовувати засоби відлякування чи знищення  комах (репеленти чи фумігатори), мати протимоскитні сітки на вікнах та дверях, а вранці та увечері, коли комарі є найбільш активними, вдягати закритий одяг.

       Незважаючи на те, що місцевих випадків захворювання на малярію у Одеському регіоні немає вже багато років, зберігається небезпека зараження через завізні випадки, яких щорічно реєструється від до 12 випадків, і через наявність природних умов для розвитку переносників малярії. У 2021 році ДУ  «Одеський ОЛЦ МОЗ України» зареєстровано 2 випадки малярії серед моряків, які перебували в країнах Африці, з них  1 летальний.

      Наслідки захворювання можуть буди досить тяжкими. Не втрачайте пильність у певний період року – бережіть себе і рідних!

В.о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *