1 серпня проводиться Міжнародний день грудного вигодовування і лактаціі та розпочинається Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Він  проводиться щорічно з 1 по 7 серпня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Близько 170-ти країн світу щорічно приєднуються до заходів підтримки та популяризації вигодовування немовлят материнським молоком. У 1995 році Україна приєдналася до Міжнародного співробітництва з питань підтримки, охорони успішного та тривалого природного вигодовування немовлят.
        Грудне молоко – ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, забезпечує і містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія.
        Грудне вигодовування знижує ризик розвитку у матерів раку молочної залози, раку яєчників, діабету 2 типу та хвороб серця. Підраховано, що збільшення грудного вигодовування може запобігти більш ніж 20 000 випадків материнської смертності в рік тільки від раку молочної залози.
Рекомендації ВООЗ та ЮНІСЕФ щодо грудного вигодовування:

  • забезпечити контакт «шкіра до шкіри» та прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження немовляти;
  • якнайшвидше почати грудне вигодовування, найкраще – протягом першої години життя дитини;
  • забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті 24 години на добу, щоб матір змогла годувати дитину на вимогу (тобто так часто, як хоче дитина, вдень і вночі);
  • забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження – немовлятам не слід давати жодних інших продуктів харчування, навіть воду;
  • не використовувати жодних сумішей, пляшечок, сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування;
  • поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і старше.

        Дієта мами, яка годує груддю, є умовною назвою. Насправді ж жінка, яка годує грудьми, повинна просто дотримуватися правильного харчування і вживати в їжу виключно корисні продукти. При цьому їжа має бути різноманітною, а раціон — збалансованим. До нього мають обов’язково входити такі продукти:

  • Крупи. Прості вуглеводи дають нам енергію, тому кожна мама, яка годує груддю, обов’язково повинна включати в себе каші. Можна включати в раціон абсолютно будь-які крупи — гречану, булгур, рисову, вівсяну, кус-кус, сочевицю тощо. Готувати їх можна на воді або на пастеризованому молоці.
  • Овочі. Це клітковина. Влітку можна вживати свіжі овочі, якщо ви впевнені в їхньому походженні (наприклад, вирощені на вашому городі). Також можна їсти запечені овочі в духовці.
  • Ягоди та фрукти. У перші місяці життя дитини можна їсти яблука і банани, поступово додаючи сезонні ягоди і фрукти. 
  • М’ясо та риба. Білок обов’язково має входити в харчування мами, яка годує груддю. Бажано вживати біле м’ясо (філе індички або курки) і відмовитися від червоного. Поступово можна вводити телятину після першого місяця життя малюка. Що стосується риби, то тут важливо віддавати перевагу нежирним сортам — хек, минтай, судак тощо.
  • Кисломолочні продукти. Допускаються невеликі порції кефіру з низьким відсотком жирності.
  • Хліб. Зверніть увагу, щоб він був виготовлений із борошна грубого помелу.

Важливо! Складаючи меню, дотримуйтеся такого правила: половина тарілки — це білок (м’ясо або риба), третина тарілки — це прості вуглеводи (каші або макарони), третина тарілки — клітковина (овочі свіжі або приготовані на пару).

  1. Обмеження в раціоні в перші місяці годування:
    1. продукти, що містять підвищену кількість клітковини (білокачанна і червонокачанна капуста, редис, шкірка фруктів і овочів, бобові), можуть підвищувати газоутворення і провокувати запори у матері та дитини;
    1. продукти з різким смаком і запахом (часник, свіжа або обсмажена цибуля, різні приправи) можуть змінити смак молока або надати йому гіркоту, внаслідок чого дитина може відмовитися від ГВ;
    1. потенційні алергени (цитрусові плоди, продукти вираженого червоного або оранжевого кольору, арахіс, шоколад, гриби); 
    1. екзотичні фрукти й овочі (окрім бананів);
    1. продукти промислового виробництва (ковбасні вироби, сири, консерви, домашня консервація) — бажано, щоби таких продуктів було менше. А ось різні кетчупи, майонези й соуси краще зовсім виключити;
    1. солодощі — тут варто обмежитися у вживанні продуктів, що містять цукор. Повністю виключати його не варто, якщо немає протипоказань (порушення вуглеводного обміну). Краще, якщо це будуть: пастила, зефір, мармелад (не яскравих кольорів — надто яскраві барвники не завжди натурального походження і можуть викликати алергію у дитини), галетне печиво, а не шоколадні цукерки, вафлі або печиво з рослинними промисловими жирами;
    1. різні ароматичні смакові добавки, добавки в йогурти, печиво, в бісквіти. Їх краще не використовувати. Сир або пиріг можна заправити домашнім варенням або додати натуральні ягоди, фрукти;
    1. дуже солоні продукти й страви — солоні огірки й помідори краще виключити, бринзу можна вимочити, трохи недосолити будь-яку страву;
    1. дуже жирні продукти, страви.

 Харчування під час грудного вигодовування передбачає відмову від певних страв. Отже, список заборонених продуктів:

  • Будь-які алергени. Сюди належать яйця, шоколад, цитрусові.
  • Гриби. Цей продукт заборонено вживати як мамам-годувальницям, так і дітям, які не досягли семирічного віку.
  • Напівфабрикати. Усю їжу, яку ви вживаєте, потрібно готувати самостійно. Тільки так ви можете бути впевнені в її якості.
  • Копченості. Відмовтеся від копченої ковбаси та сирів. Ці продукти шкідливі для немовляти.
  • Соління. Не можна вживати квашену капусту, солоні огірки й помідори. 
  • Газовані напої. Про шкоду таких напоїв можна говорити вічно. Думаємо, що вони навіть не потребують додаткових коментарів.
  • Кава. Цей напій допускається включати в раціон не раніше, ніж через 3 місяці після пологів і тільки в першій половині дня.

Важливо! Перш ніж купити будь-який продукт, обов’язково ознайомтеся з його складом. У ньому не повинно міститися консервантів. Віддавайте перевагу продуктам із натуральним і корисним складом.

         Для того щоб харчування мами під час годування грудьми було різноманітним і збалансованим, слід поступово розширювати свій раціон. Так, з другого місяця життя малюка можна вводити їжу з мінімальною обробкою. Після шести місяців можна їсти смажену їжу, але при цьому стежити за реакцією немовляти. Також ви можете пробувати потенційні алергени — червоні ягоди, шоколад, яйця. Якщо дитина при цьому почувається нормально, залишайте ці продукти у своєму меню. Якщо ж ви помітили негативну реакцію — висип на тілі, кольки в животі тощо, приберіть продукт, який став подразником.

        Через рік грудного вигодовування такої строгої дієти дотримуватися вже не потрібно. До цього моменту ви вже введете різні види їжі в прикорм малюка, він буде вживати дитячі каші, м’ясо, овочеві та фруктові пюре. 

Також не забувайте, що на день слід випивати не більше 2 літрів води. Цього правила мають дотримуватися не тільки мами, які годують груддю, а й усі люди, які прагнуть збалансованого раціону та здорового способу життя. І не забувайте про прогулянки на свіжому повітрі, які є дуже корисними для жінок під час грудного вигодовування.

Будьте здорові ви та ваші дітки!