
Сушена та в’ялена риба може нести небезпеку для життя, адже дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів, особливо на фоні ситуації, що зараз склалася на фоні теракту на Каховській ГЕС.
Риба, і в звичайних умовах може бути уражена збудником ботулізму, гельмінтами, а у наслідок екологічної катастрофи може містити у своїх м’язах різні токсичні речовини.
При купівлі сушеної та в’яленої риби на стихійних ринках, з рук, Ви не можете знати звідки ця риба, у яких умовах вона жила та загинула, чи була вона жива на час її вилову, а також не маєте даних щодо якості умов її зберігання, транспортування. Наприклад, тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари могло призвести до інфікування її збудником ботулізму, а сушена та в’ялена риба не проходить термічну обробку (ботулотоксин гине лише за кип’ятіння впродовж 10-15хв), соління ж відбувається вже після утворення ботулотоксину (сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції).
Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору – Ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Окрім того, слід пам’ятати, що майже в усіх видах риб можуть бути гельмінти. Так, річкова риба (наприклад, лящ, йорж, окунь, минь, судак, карась, щука) може містити личинки широкого лентеца. Прісноводна риба, ракоподібні – збудники клонорхоза. Морська риба також може бути уражена гельмінтами.
Сьогоденні технології дозволяють оформити і незаконну здобуту та приготовану рибу, без супровідних підтверджуючих її якість та безпеку документів, у красиві пакунки. Тому, якщо Ви все ж таки вирішите скуштувати сушену або в’ялену рибу купуйте її в офіційній мережі магазинів.
Не допустити виникнення захворювань значно легше, ніж їх лікувати. Тому, ні в якому разі не можна купувати сушену та в’ялену рибу на стихійних ринках та в інших місцях неузаконеної торгівлі!!!
За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!!! Госпіталізація при підозрі на це захворювання обов’язкова незалежно від важкості перебігу.