Небезпечні штами коронавірусної хвороби COVID – 19.
Існує багато видів штамів коронавірусної хвороби. Наразі Всесвітня організація охорони здоров’я виділяє 7 найбільш значущих штамів COVID- 19.
Ось приклад деяких з них:
• Кластер 5 – штам, був виявлений в Північній Ютландії, Данія. Вважається, що він був переданий від норок людям на норкових фермах. 4 листопада 2020 року було оголошено, що популяція норок в Данії буде знищена, щоб запобігти можливому розповсюдженню цієї мутації і знизити ризик виникнення нових мутацій.
• Альфа – штам (Британський), був вперше виявлений в жовтні 2020 року під час пандемії COVID-19 в Великобританії.
• Бета – штам (Южноафриканський), був вперше виявлений в Південній Африці, про що було повідомлено міністерством охорони здоров’я ПАР 18 грудня 2020 року. Дослідники і офіційні особи повідомили, що поширеність цього штаму була вище серед молодих людей без будь-яких основних захворювань, і в порівнянні з іншими штамами він частіше призводить до серйозних захворювань в цих випадках. Міністерство охорони здоров’я ПАР також вказало, що цей штам може бути рушійною силою другої хвилі пандемії COVID-19 в країні через те, що штам поширюється швидшими темпами, ніж інші, більш ранні штами вірусу.
• Гамма – штам (Бразильський), був виявлений в Токіо 6 січня 2021 року Національним інститутом інфекційних захворювань (NIID). Новий штам був виявлений у чотирьох осіб, які прибули в Токіо зі штату Амазонас 2 січня 2021 року. Державний бразильський фонд Освальда Круза підтвердив своє припущення про те, що цей штам був поширений в тропічних лісах Амазонки.
• Дельта – штам (Індійський). У жовтні 2020 року мутація вперше була виявлена в Індії.
В Індії 14 червня 2021 року було виявлено після мутації варіант, який відомий як варіант «дельта плюс». «Дельта плюс» відрізняється наявністю у спайковому білку мутації, яка здатна знижувати активність антитіл у перехворілих людей . МОЗ Індії назвав три відмітних ознаки «дельти плюс»:

  • підвищена контагіозність;
  • посилена здатність зв’язуватися з рецепторами клітин легенів;
  • потенційна стійкість до терапії моноклональними антитілами;
    У ВООЗ кажуть, що майже в половині країн світу, цей штам зараз домінує серед захворілих під час спалаху в Росії. Вчені Національної академії наук навіть попереджають, що через ситуацію в РФ новий спалах в Україні може початися ще до початку осені. 23 червня стало відомо, що штам «Дельта» також виявили в Словаччині – у людини, яка приїхала з Росії.
    Штам “Дельта” 23 червня зафіксували в Україні. Про це повідомив секретар Ради нацбезпеки і оборони України.
    Міністерство охорони здоров’я України 9 червня 2021 року оновило розподіл карантинних зон в Україні. Наразі у всіх областях України діє зелена зона. Але це не привід розслаблятись особливо на фоні ймовірного попадання Дельта – штаму на територію України. Тому дотримуйтеся простих правил безпеки: тримайтесь на безпечній дистанції від оточуючих; носіть маску; добре провітрюйте приміщення; уникайте місць скупчення людей; мийте руки і прикривайте ніс і рот згином ліктя або серветкою при кашлі або чханні

В. о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ.

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *