
З їжею до травної системи поступають вуглеводи. Інсулін, гормон підшлункової залози, розщеплює вуглеводи на глюкозу, або простий цукор. Глюкоза, універсальне паливо для організму, з кишківнику надходить у кров, та розподіляється по всьому тілу. Для безперебійного функціонування організму норма глюкози в крові не повинна перевищувати встановлених лікарями меж. Порушення обмінних процесів може виникнути у будь-якому віці. Особливо обережними варто бути людям після 40 років.
Порушення норми глюкози в крові викликає цукровий діабет (найбільш розповсюджене захворювання у світі після захворювань серця) та його ускладнення:
· інфаркт;
· інсульт;
· сліпоту;
· гангрени рук та ніг;
· ниркову недостатність;
· погіршення хронічних захворювань.
Для зменшення ризику виникнення цукрового діабету лікарі рекомендують:
· контролювати вагу тіла;
· зменшити кількість вуглеводів в раціоні, замінюючи їх білками та жирами, замість солодощів вживати фрукти, відмовитися від соків, газованих напоїв;
· регулярно займатися спортом – помірне фізичне навантаження спалює глюкозу та підвищує чутливість клітин до інсуліну;
· не вживати алкоголь та не палити;
· нормалізувати сон;
· за можливості уникати стресових ситуацій.
Які продукти підвищують цукор?
· білий цукор: кондитерські вироби, солодка газована вода, варення, джеми, молочний та білий шоколад, випічка;
· овочі, що містять багато крохмалю в складі: картопля та буряк;
· консерви будь-якого виду: домашні овочеві закрутки, готові рибні чи м’ясні консерви;
· ковбасні вироби містять у своєму складі, окрім цукру та солі, ще шкідливі барвники, тому краще відмовитись від усіх ковбас і сосисок – можна їх замінити печеним м’ясом або домашніми сосисками, які складаються виключно з м’яса та спецій;
· жирне м’ясо хоч і не безпосередньо, але шкідливе при діабеті – жири тваринного походження впливають на рівень холестерину та підвищують ризик виникнення атеросклерозу, тому для здорового і збалансованого харчування краще віддавати перевагу м’ясу птиці або нежирному червоному м’ясу;
· гострі соуси й соління – занадто гострі чи солоні продукти погано впливають на функцію печінки й жовчного міхура, тому краще ними не зловживати;
· фрукти з високим вмістом вуглеводів – усі фрукти солодкі на смак і містять прості вуглеводи у своєму складі, тому потрібно обмежувати їх кількість на добу, якщо хочете схуднути (добова кількість фруктів не має перевищувати 200-250 г); краще їсти фрукти в першій половині дня та у свіжому вигляді – так у фруктах зберігаються всі вітаміни й мікроелементи, клітковина; крім того, свіжі фрукти і ягоди мають нижчий глікемічний індекс, але є фрукти, які підвищують рівень цукру крові в будь-якій кількості – їх треба повністю виключити з раціону людям, у яких є надлишкова маса тіла, предіабет або цукровий діабет (це банани, виноград, хурма, черешня);
· випічка і білий хліб – борошно належить до швидких вуглеводів, як і цукор, тому треба мінімізувати продукти з борошна або перейти на цілозернові вироби;
· макаронні вироби повністю виключати з раціону не потрібно, але бажано перейти на варіанти з твердих сортів пшениці й обмежити їх вживання до 2-3 разів на тиждень (cаме в такій кількості вплив на рівень цукру і на масу тіла буде незначний)? але якщо ви хочете схуднути, то макаронні вироби бажано максимально обмежити в раціоні;
· фруктові соки – на перший погляд здається, що у фруктових соках не може бути нічого поганого, але будь-який сік – це фрукти в рідкому вигляді з великою кількістю доданого цукру, тому вплив на масу тіла і на рівень цукру дуже вагомий (бажано замінити всі фруктові соки на звичайну воду);
· сухофрукти або фрукти у висушеному вигляді – це ті самі фрукти, але позбавлені вологи (отже, кількість вуглеводів залишається однаковою); також часто для привабливого вигляду висушені фрукти поливають глюкозним сиропом; у будь-якому разі, необмежена кількість сухофруктів точно впливатиме на рівень цукру та на збільшення маси тіла; акцентуємо увагу, що від родзинок та фініків треба повністю відмовитись, усі інші сухофрукти – в обмеженій кількості дозволені;
· мед: він складається із фруктози – так само, як і глюкоза, фруктоза належить до легких вуглеводів і підвищує рівень цукру, тому мед рекомендовано обмежувати до 2 ч.л. на добу, в такій кількості він буде тільки корисний для організму.
Продукти, що зменшують цукор у крові:
· овочі білого і зеленого кольору: цибуля, ріпа, звичайна капуста, шпинат, огірок, спаржа, кабачок, селера, топінамбур, броколі, цвітна капуста;
· фрукти: садові та лісові ягоди, особливо темного кольору (чорниця, лохина, чорна смородина), яблука кислого і кисло-солодкого сортів, цитрусові (грейпфрут, апельсин, лимон);
· усі крупи, крім рису, манки й кукурудзи: гречана, вівсяна, пшоняна, булгур;
· біла морська риба;
· нежирне м’ясо птиці, кролик, яловичина;
· деякі продукти знижують цукор у крові завдяки підвищеному вмісту клітковини;
· горіхи: мигдаль, кеш’ю, фундук, волоський горіх (але не більш як 50 г на добу), насіння соняшнику й гарбуза;
· приправи: кориця, куркума, гвоздика;
· напої: вода, зелений чай, цикорій.
Перелік ефективних вправ для людей, яким важко займатись занадто інтенсивним спортом:
· плавання;
· неспішний біг підтюпцем;
· катання на велосипеді;
· зарядка (15-20 хв щодня);
· гімнастика або йога;
· регулярні піші прогулянки в різному темпі.
Як контролювати рівень цукру в крові
Експрес-тестування можна проводити будь-де та швидко дізнаватися результат. Кров з пальця наносять на спеціальну смужку, вставляють її у глюкометр, та порівнюють з нормою цукру у таблиці. Прилад дає досить точний результат без відвідування лабораторії. Глюкометр та тест-смужки до нього можна замовити в кожній аптеці.
Здоровим людям для профілактики варто здавати аналіз крові на глюкозу раз на 3 роки, а після 40 років – щорічно. При діабеті I типу бажано вимірювати показники 4-8 разів на добу. Для II типу рекомендують робити тестування щонайменше двічі на день.
Протягом дня рівень глюкози в крові коливається, що є нормою. Але суттєве зменшення або збільшення значень без належного лікування призводить до патологічних станів: гіпо- або гіперглікемії.
Гіпоглікемію викликає зниження цукру відносно норми. Стан розпізнають за ознаками:
· тремтіння кінцівок;
· відсутність концентрації, запаморочення;
· прискорення серцебиття;
· слабкість, дратівливість, тривожність;
· бліде обличчя, поколювання губ.
Гіперглікемія виникає при збільшенню рівня цукру. Патологічний стан проявляється симптомами:
· втомою, слабкістю;
· головним болем, запамороченням;
· сухістю у роті та постійною спрагою;
· частим сечовипусканням;
· нудотою;
· затуманеним зором.
При наявності декількох симптомів одразу потрібно терміново звернутися до лікаря. Він діагностує захворювання після повного обстеження та скринінгу, але перші ознаки можна вже побачити в аналізах на рівень глюкози та інсулін. Показники зведені в одну систему, якою керуються під час трактувань аналізів.
Вік | Натще | Через 1-2 години після їжі | |
Норма цукру в крові для здорової людини | до 14 років | 2,8-5,0 ммоль/л<100 мг/дл | 6,5-7,8 ммоль/л120-140 мг/дл |
14-18 років | 3,3-5,5 ммоль/л<100 мг/дл | 6,5-7,8 ммоль/л120-140 мг/дл | |
18-50 років | 3,3-5,5 ммоль/л80-130 мг/л | 7,8 ммоль/л90-140 мг/л | |
51-60 років | 3,8-5,9 ммоль/л80-130 мг/л | 7,8 ммоль/л90-140 мг/л | |
61-90 років | 4,2-6,2 ммоль/л100-140 мг/л | 7,8 ммоль/л100-140 мг/л | |
старше 90 років | 4,6-6,9 ммоль/л100-140 мг/л | 7,8 ммоль/л100-140 мг/л | |
Норма глюкози в крові для людини з діабетом | 4,4-7,2 ммоль/л80-130 мг/дл | 10 ммоль/л<180 мг/дл |
Таблиця норми цукру в крові дає приблизне представлення про ситуацію. У жінок, завдяки непостійному гормональному фону, більше розбіжностей в показниках норми. Під час менструації, менопаузи чи клімаксу параметри можуть бути неточними. У вагітних жінок рівень глюкози досягає 6,3 ммоль/л.
Слід пам’ятати, що своєчасний контроль захистить від ускладнень та поліпшить якість життя при діабеті. Правильне харчування, здоровий спосіб життя, спорт і емоційне здоров’я – найкраща профілактика підвищеного цукру в крові!
Будьте уважні до свого здоров’я! Якщо помітили в себе симптоми підвищення рівня глюкози – зверніться до лікаря та обов’язково здайте аналіз крові. Ставити точний діагноз та призначати лікування може лише лікар!
Джерело:
https://doitnow.com.ua/u-doroslih/kontrol-rivnya-tsukru-u-krovi/