З їжею до травної системи поступають вуглеводи. Інсулін, гормон підшлункової залози, розщеплює вуглеводи на глюкозу, або простий цукор. Глюкоза, універсальне паливо для організму, з кишківнику надходить у кров, та розподіляється по всьому тілу. Для безперебійного функціонування організму норма глюкози в крові не повинна перевищувати встановлених лікарями меж. Порушення обмінних процесів може виникнути у будь-якому віці. Особливо обережними варто бути людям після 40 років.

Порушення норми глюкози в крові викликає цукровий діабет (найбільш розповсюджене захворювання у світі після захворювань серця) та його ускладнення:

·  інфаркт;

·  інсульт;

·  сліпоту;

·  гангрени рук та ніг;

·  ниркову недостатність;

·  погіршення хронічних захворювань.

Для зменшення ризику виникнення цукрового діабету лікарі рекомендують:

·  контролювати вагу тіла;

·  зменшити кількість вуглеводів в раціоні, замінюючи їх білками та жирами, замість солодощів вживати фрукти, відмовитися від соків, газованих напоїв;

·  регулярно займатися спортом – помірне фізичне навантаження спалює глюкозу та підвищує чутливість клітин до інсуліну;

·  не вживати алкоголь та не палити;

·  нормалізувати сон;

·  за можливості уникати стресових ситуацій.

Які продукти підвищують цукор?

·  білий цукор: кондитерські вироби, солодка газована вода, варення, джеми, молочний та білий шоколад, випічка;

·  овочі, що містять багато крохмалю в складі: картопля та буряк;

·  консерви будь-якого виду: домашні овочеві закрутки, готові рибні чи м’ясні консерви;

·  ковбасні вироби містять у своєму складі, окрім цукру та солі, ще шкідливі барвники, тому краще відмовитись від усіх ковбас і сосисок – можна їх замінити печеним м’ясом або домашніми сосисками, які складаються виключно з м’яса та спецій;

·      жирне м’ясо хоч і не безпосередньо, але шкідливе при діабеті – жири тваринного походження впливають на рівень холестерину та підвищують ризик виникнення атеросклерозу, тому для здорового і збалансованого харчування краще віддавати перевагу м’ясу птиці або нежирному червоному м’ясу;

·      гострі соуси й соління – занадто гострі чи солоні продукти погано впливають на функцію печінки й жовчного міхура, тому краще ними не зловживати;

·      фрукти з високим вмістом вуглеводів – усі фрукти солодкі на смак і містять прості вуглеводи у своєму складі, тому потрібно обмежувати їх кількість на добу, якщо хочете схуднути (добова кількість фруктів не має перевищувати 200-250 г); краще їсти фрукти в першій половині дня та у свіжому вигляді – так у фруктах зберігаються всі вітаміни й мікроелементи, клітковина; крім того, свіжі фрукти і ягоди мають нижчий глікемічний індекс, але є фрукти, які підвищують рівень цукру крові в будь-якій кількості – їх треба повністю виключити з раціону людям, у яких є надлишкова маса тіла, предіабет або цукровий діабет (це банани, виноград, хурма, черешня);

·      випічка і білий хліб – борошно належить до швидких вуглеводів, як і цукор, тому треба мінімізувати продукти з борошна або перейти на цілозернові вироби;

·      макаронні вироби повністю виключати з раціону не потрібно, але бажано перейти на варіанти з твердих сортів пшениці й обмежити їх вживання до 2-3 разів на тиждень (cаме в такій кількості вплив на рівень цукру і на масу тіла буде незначний)? але якщо ви хочете схуднути, то макаронні вироби бажано максимально обмежити в раціоні;

·      фруктові соки – на перший погляд здається, що у фруктових соках не може бути нічого поганого, але будь-який сік – це фрукти в рідкому вигляді з великою кількістю доданого цукру, тому вплив на масу тіла і на рівень цукру дуже вагомий (бажано замінити всі фруктові соки на звичайну воду);

·      сухофрукти або фрукти у висушеному вигляді – це ті самі фрукти, але позбавлені вологи (отже, кількість вуглеводів залишається однаковою); також часто для привабливого вигляду висушені фрукти поливають глюкозним сиропом; у будь-якому разі, необмежена кількість сухофруктів точно впливатиме на рівень цукру та на збільшення маси тіла; акцентуємо увагу, що від родзинок та фініків треба повністю відмовитись, усі інші сухофрукти – в обмеженій кількості дозволені;

·      мед: він складається із фруктози – так само, як і глюкоза, фруктоза належить до легких вуглеводів і підвищує рівень цукру, тому мед рекомендовано обмежувати до 2 ч.л. на добу, в такій кількості він буде тільки корисний для організму.

Продукти, що зменшують цукор у крові:

·      овочі білого і зеленого кольору: цибуля, ріпа, звичайна капуста, шпинат, огірок, спаржа, кабачок, селера, топінамбур, броколі, цвітна капуста;

·      фрукти: садові та лісові ягоди, особливо темного кольору (чорниця, лохина, чорна смородина), яблука кислого і кисло-солодкого сортів, цитрусові (грейпфрут, апельсин, лимон);

·      усі крупи, крім рису, манки й кукурудзи: гречана, вівсяна, пшоняна, булгур;

·      біла морська риба;

·      нежирне м’ясо птиці, кролик, яловичина;

·      деякі продукти знижують цукор у крові завдяки підвищеному вмісту клітковини;

·      горіхи: мигдаль, кеш’ю, фундук, волоський горіх (але не більш як 50 г на добу), насіння соняшнику й гарбуза;

·      приправи: кориця, куркума, гвоздика;

·      напої: вода, зелений чай, цикорій.

Перелік ефективних вправ для людей, яким важко займатись занадто інтенсивним спортом:

·      плавання;

·      неспішний біг підтюпцем;

·      катання на велосипеді;

·      зарядка (15-20 хв щодня);

·      гімнастика або йога;

·      регулярні піші прогулянки в різному темпі.

Як контролювати рівень цукру в крові

Експрес-тестування можна проводити будь-де та швидко дізнаватися результат. Кров з пальця наносять на спеціальну смужку, вставляють її у глюкометр, та порівнюють з нормою цукру у таблиці. Прилад дає досить точний результат без відвідування лабораторії. Глюкометр та тест-смужки до нього можна замовити в кожній аптеці.

Здоровим людям для профілактики варто здавати аналіз крові на глюкозу раз на 3 роки, а після 40 років – щорічно. При діабеті I типу бажано вимірювати показники 4-8 разів на добу. Для II типу рекомендують робити тестування щонайменше двічі на день.

Протягом дня рівень глюкози в крові коливається, що є нормою. Але суттєве зменшення або збільшення значень без належного лікування призводить до патологічних станів: гіпо- або гіперглікемії. 

Гіпоглікемію викликає зниження цукру відносно норми. Стан розпізнають за ознаками:

·  тремтіння кінцівок;

·  відсутність концентрації, запаморочення;

·  прискорення серцебиття;

·  слабкість, дратівливість, тривожність;

·  бліде обличчя, поколювання губ.

Гіперглікемія виникає при збільшенню рівня цукру. Патологічний стан проявляється симптомами:

·  втомою, слабкістю;

·  головним болем, запамороченням;

·  сухістю у роті та постійною спрагою;

·  частим сечовипусканням;

·  нудотою;

·  затуманеним зором.

При наявності декількох симптомів одразу потрібно терміново звернутися до лікаря. Він діагностує захворювання після повного обстеження та скринінгу, але перші ознаки можна вже побачити в аналізах на рівень глюкози та інсулін. Показники зведені в одну систему, якою керуються під час трактувань аналізів.

 ВікНатщеЧерез 1-2 години після їжі
Норма цукру в крові для здорової людини до 14 років2,8-5,0 ммоль/л<100 мг/дл6,5-7,8 ммоль/л120-140 мг/дл
14-18 років3,3-5,5 ммоль/л<100 мг/дл6,5-7,8 ммоль/л120-140 мг/дл
18-50 років3,3-5,5 ммоль/л80-130 мг/л7,8 ммоль/л90-140 мг/л
51-60 років3,8-5,9 ммоль/л80-130 мг/л7,8 ммоль/л90-140 мг/л
61-90 років4,2-6,2 ммоль/л100-140 мг/л7,8 ммоль/л100-140 мг/л
старше 90 років4,6-6,9 ммоль/л100-140 мг/л7,8 ммоль/л100-140 мг/л
Норма глюкози в крові для людини з діабетом 4,4-7,2 ммоль/л80-130 мг/дл10 ммоль/л<180 мг/дл

Таблиця норми цукру в крові дає приблизне представлення про ситуацію. У жінок, завдяки непостійному гормональному фону, більше розбіжностей в показниках норми. Під час менструації, менопаузи чи клімаксу параметри можуть бути неточними. У вагітних жінок рівень глюкози досягає 6,3 ммоль/л.

Слід пам’ятати, що своєчасний контроль захистить від ускладнень та поліпшить якість життя при діабеті. Правильне харчування, здоровий спосіб життя, спорт і емоційне здоров’я – найкраща профілактика підвищеного цукру в крові!

Будьте уважні до свого здоров’я! Якщо помітили в себе симптоми підвищення рівня глюкози – зверніться до лікаря та обов’язково здайте аналіз крові. Ставити точний діагноз та призначати лікування може лише лікар!

Джерело: 

https://doitnow.com.ua/u-doroslih/kontrol-rivnya-tsukru-u-krovi/

Категорії: Інформація