Сьогодення

Обережно – ботулізм!

Літо в Одеській області – гаряча пора, коли наш край відвідують туристи з різних куточків світу. Та попри небезпеку COVID-19, треба пам’ятати, що є й інші хвороби, які можуть загрожувати здоров’ю мандрівників. 

Влітку традиційно зростає попит на в’ялену або сушену рибу. Та при цьому збільшується кількість отруєнь цим продуктом. Навіть  з летальним фіналом. Тому що така риба може становити небезпеку для життя людини — ботулізм.

Ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Це  можуть  бути  консерви,  особливо  домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби. 

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів.Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. В умовах стаціонару хворому проводиться відповідне лікування, в тому числі вводиться  протиботулінічна сироватка.

За даними ЦГЗ МОЗ України з початку року в Україні зареєстровано 43 випадки захворювань на ботулізм, з них 1 дитина, 6 випадків були смертельними.

В Одеській області з початку року зареєстровано 2 випадки ботулізму, з них один закінчився летально. В обох випадках причиною отруєння стала риба. В першому випадку – скумбрія, консервована в домашніх умовах. В другому випадку –в’ялена риба, придбана на стихійному ринку у приватної особи. 

Дійсно, саме в’ялена та сушена риба найчастіше стає «будинком» для розмноження токсинів. Та поласувавши такою рибкою можна захворіти на ботулізм. Тому що:

така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хвилин;

може бути заражена у природних умовах,;

соління відбулось вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;

споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування.

Пам’ятайте! Якщо мова йде про консерви, найменше здуття кришки—  причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.  Також необхідно виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Хворобу  легше  попередити,  ніж  лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.