Пройшли весінні дощі і не забарились екстренні повідомлення про випадки отруєнь грибами. У Подільському районі Одеської області до центральної районної лікарні на минулому тижні потрапила жінка після вживання приготовлених вдома власноруч зібраних грибів схожих на печериці. Окрім постраждалої гриби вживало 5 осіб (у т.ч. одна дитина 6-ти років) – по сьогоднішній день відчувають себе добре.

Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Однак слід пам’ятати, що із зростаючих на території України майже 2тис. видів шапинкових грибів вважаються їстівними лише близько 500.

Однак необхідно пам’ятати, що отруїтися можна не лише отруйними грибами, але цілком їстівними. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, – засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Окрім того, гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. У зв’язку з вищезазначеним страви з грибів можуть вживатися лише практично здоровими людьми, і ні в якому разі гриби не можна споживати дітям, вагітним та годуючим груддю жінкам, літнім людям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними недугами інших внутрішніх органів.

Щоб не отруїтися грибами радимо:

  1. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  2. Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
    • не вживайте сирих грибів;
    • не дозволяйте дітям збирати дикорослі гриби;
    • не збирайте гриби поблизу автомагістралей, залізничних шляхів, колишніх смітниках, в промислових зонах чи на хімічно та радіаційно забруднених територіях (гриби можуть накопичувати в собі токсичні елементи – свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо);
    • під час посухи грибів краще не збирати взагалі – у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
    • якщо Ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
    • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
    • не збирайте гриби в поліетиленовий пакет;
    • остерігайтеся пластинчатих грибів, не беріть гриби, що мають внизу ніжки бульбовидне потовщення, навколо якого є плівчаста оболонка, також не збирайте червивих, пошкоджених, старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
    • після збирання грибів слід ретельно вимити руки;
    • ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки – вони помилкові (срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах);
    • не зберігайте зібраний врожай в оцинкованій або алюмініївій тарі;
    • термін зберігання сирих грибів не повинен перевищувати при кімнатній температурі – 3 годин, в холодильнику – 3 діб, інакше в них утворюється трупна отрута;
    • уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
    • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше 3-х) у підсоленій воді протягом 30 хв (не забувати кожного разу міняти воду), лише після цього гриби можна буде варити або смажити;
    • забороняється одночасно з вживанням грибів приймати будь-які ліки, надто алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
    • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
    • порушення техніки маринування або соління – недостатня кількість солі та оцту, варіння грибів менш необхідного часу, неправильна обробка тари, в якій будуть законсервовані гриби;
    • термін зберігання консервованих грибів – не більше 6 місяців;
    • не вживати в їжу грибів з роздулися консервних банок.

Негайно викликайте лікаря (телефон «швидкої» – 103) за появи протягом кількох днів після вживання страв з вмістом грибів будь-якого з нижчеперелічених симптомів:

– нудота, блювота;

– діарея;

– різкий біль у животі;

– зниження пульсу, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

– задуха;

– запаморочення;

– судоми;

– підвищення температури тіла;

– марення, поява галюцинацій.

Заходи з першої допомоги під час очікування лікаря:

  • промийте шлунок простою водою;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти (наприклад, активоване вугілля – 0,5г на 1кг тіла людини);
  • дотримуйтеся постільного режиму.

Пам’ятайте, що у разі отруєння грибами категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для Вашого життя!

Категорії: Інформація