За даними Центру громадського здоров’я у жовтні поточного року в Україні зареєстровано 65 осередків отруєння дикорослими грибами. Загалом постраждало 87 людей, з них 23 дитини. Вживання невідомих дикорослих грибів та рядовок стало причиною смерті 1 дорослої людини та 1 дитини у Донецькій області, консервованих зеленушок — 1 дитини у Дніпрі, маслюків — 1 дорослої людини у Рівному, зонтиків — 1 дорослого у Чернігові.

29-го жовтня діти 9 і 12 років потрапили до реанімаційного відділення Одеської обласної дитячої лікарні після того, як скуштували смажені гриби. Гриби, схожі на дощовики, були зібрані декілька днів назад у лісосмузі біля села Фонтанка, до приготування зберігались декілька днів. Діти вживали їх пізно ввечері і буквально через декілька годин у них проявились симптоми отруєння: нудота, блювання. В даний час діти продовжують лікування в стаціонарі.

❗️ ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ:

❎ Не купуйте гриби на стихійних ринках.

❎ Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

❎ Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

❎ Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

❎ Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

❎ Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

❎ Не куштуйте сирі гриби.

❎ Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

❎ Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

❎ Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

❎ Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.