Сьогодення

Оперативна інформація щодо санепідситуації в Одеській області за період з з 12 по 18 липня 2021 року.

За даними моніторингу захворюваність на грип та ГРВІ знаходилась на сезонному рівні. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 169,2 та був нижче епідемічного порогу (526,4) на 67,8%. На всіх адміністративних територіях рівень захворюваності не перевищував епідемічний поріг.

За останній тиждень, порівняно з попереднім, захворюваність знизилась на 6,1% , у тому числі серед дітей – на 3,7% , серед дорослого населення – на 9,8% .

В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – 62,7%, а серед них найбільш ураженими були вікові групи 0-4 роки – 48,3% та 5-14 років – 41 %. До лікувальних закладів госпіталізовано 530 осіб, що вище попереднього тижня на 32,8% (530 хворих).

Згідно з моніторингом вірусологічних досліджень на звітному тижні спостерігалась циркуляція вірусів не грипозної етіології (парагрип та метапневмовірус). З початку епідсезону, за даними звітів лікувально-профілактичних закладів, щеплено проти грипу 7346 осіб, у тому числі 5732 медичних працівників.

Щодо захворюваності на COVID-19. З початку епідемії в області, станом на 18 липня, зареєстровано 141 360 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, у тому числі дітей до 17 років – 6046, медичних працівників – 4153, летальних випадків – 3002. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 5966,5; смертність – 126,7; летальність – 2,1% . За останній тиждень, порівняно з попереднім, рівень захворюваності зріс на 55,9% (357 проти 229), за рахунок дорослого населення, де ріст на 59,3% (342 проти 214), серед дітей захворюваність практично залишилась на рівні (16 проти 15). Рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 33,3 % , за рахунок дорослого населення, де ріст у 2,7 рази . Проте серед дітей до 17 років захворюваність знизилась на 7,4 % .

В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – до 53,6 %. Найуразливішою залишалась вікова група 1-4 років (62,8 %). Згідно факторного аналізу 24,5 % хворих пов’язують своє захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання; 25,2% з вживанням немитих овочів та фруктів; м’ясних продуктів, придбаних на ринках та молочних продуктів, придбаних на ринках в т.ч. стихійних відповідно 14,7% та 16,4 %; з порушенням правил догляду за дітьми – 11,3 %; риба солона та в`ялена –3,7 %; яйця з недостатньою термічною обробкою та сирі -2,0 %; не встановлений фактор – 2,2 %.

В організованих колективах захворюваність реєструвалась поодинокими випадками. В осередках проведено профілактичні та протиепідемічні заходи з лабораторним контролем. Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними випадками або не реєструвались зовсім (дифтерія,кір, краснуха, епідемічний паротит).

Для проведення моніторингових досліджень на холеру обстежено 140 хворих на гострі кишкові інфекції та досліджено 84 проб з об’єктів зовнішнього середовища (вода морська – 36 проб, вода лиманна – 20, вода стічна – 28, у тому числі 25 – інфекційних стаціонарів), холерні вібріони не виділено.

В.о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ.