За даними моніторингу захворюваність на грип та ГРВІ знаходилась на сезонному рівні. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 180,4 та був нижче епідемічного порогу (526,4) на 65,7%. 

  За останній тиждень, порівняно з попереднім, захворюваність зросла на 6,5% , у тому числі серед дітей – на 4,9%, серед  дорослого населення – на 9,1%. 

В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – 61,2%, а серед них найбільш ураженими були вікопи 0-4 роки – 48,9% та 5-14 років – 42 %. До лікувальних закладів госпіталізовано 399 осіб, що нижче попереднього тижня на 5,9% (424 хворих).

     На всіх адміністративних територіях рівень захворюваності був нижче епідемічного порогу.

       Згідно з моніторингом вірусологічних досліджень на звітному тижні спостерігалась циркуляція вірусів не грипозної етіології (парагрип та  риновірус).

        З початку епідсезону, за даними звітів лікувально-профілактичних закладів,  щеплено проти грипу  7346 осіб, у тому числі 5732 медичних працівників.    

Щодо захворюваності  на  COVID-19.  З початку епідемії в області,станом на 11 липня,зареєстровано 141 010 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, у тому числі дітей до 17 років – 6036, медичних працівників – 4140, летальних випадків – 2995. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 5951,7, смертність – 126,4; летальність – 2,1%.  

    За останній тиждень, порівняно з попереднім, рівень захворюваності знизився на 1,3% , за рахунок  дорослого населення, де зниження на 4,9%. Проте серед дітей захворюваність зросла на 8 випадків. 

   Рівень захворюваності  на гострі кишкові інфекції  по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 5%, у т.ч. серед дiтей до 17 рокiв –  на 3,8 % , серед  дорослих захворюваність  залишилась практично на рівні..

     В структурі захворюваності переважали діти до 17 років – 77%, а серед них найбільш ураженою була вікова група  1-4 роки (до 55%). 

    Згідно факторного аналізу 23,7%  хворих пов’язують своє захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання; з вживанням немитих овочів та фруктів – 24,8%;  м’ясних продуктів, придбаних на ринках – 15,6%;  молочних продуктів, придбаних на ринках в т.ч. стихійних – до 18%;  з порушенням правил догляду за дітьми – 10,2%;  риба  солона та в`ялена –3,2%;  яйця з недостатньою термічною обробкою та сирі – 2,8%;  не встановлений фактор –1,8 %.    

  Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними  випадками або не реєструвались зовсім (дифтерія,кір, краснуха, епідемічний паротит).

  На минулому тижні зареєстровано групову захворюваність на гострі кишкові інфекції у дошкільному навчальному закладі №12 м.Чорноморська, де захворіло 6 дітей, первинний діагноз «Гастроентероколіт». Госпіталізовано до КНП «Чорноморська лікарня» 3 хворих, інші знаходяться на амбулаторному лікуванні. Перебіг захворювання легкої та середньої важкості.

   В закладі, спільно з медичною службою та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області організовано проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем. Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.

 Для проведення моніторингових досліджень на холеру обстежено 105 хворих на гострі кишкові інфекції та досліджено 100 проб з об’єктів зовнішнього середовища (вода морська – 35 проб, вода лиманна – 29,  вода стічна – 36, у тому числі 27 – інфекційних стаціонарів), холерні вібріони не виділено.

В.о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ.

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *