
Будь-який тваринний продукт, який людина вживає в їжу, може бути небезпечний для здоров’я. І від риби можна заразитися паразитами небезпечними для людини. Важливіше знати не те, в яку рибу немає паразитів, а то, в якій вони бувають. Адже це практично будь-який з видів. Гельмінти трапляються в в’яленої та копченої риби, в солоній скумбрії і в минтай. Зараження відбувається через оселедець і від ролів. У людини можуть бути глисти від суші, печінки тріски. Не рідко трапляються паразити в кальмарах, в тому числі і сушених. Черви можуть не загинути навіть у замороженій рибі, якщо заморозка неправильна.
В яку рибу можуть бути паразити?
Гельмінти живуть майже в усіх видах риб. Звичайно, не всі паразити небезпечні для людини, але знати в яких видах живуть потенційно небезпечні для людей організми — не завадить.
• Паразити в прісноводної риби. У річковій, такий як лящ, йорж, окунь, минь, судак, карась, в щуці можна виявити личинки широкого лентеца. Прісноводних риб і ракоподібних люблять збудники клонорхоза — китайська двуустка.
• Глисти у морській рибі. Можна знайти черв’ячків в горбуші, сьомги. Глистів в червоній рибі багатьох видів — повно.
Що робити із зараженою рибою
Напевно після побаченого паразита, бажання їсти рибу пропаде, і це добре. Взагалі, її слід утилізувати, краще закопати в землю. Ні в якому разі не можна викидати заражену особина назад у водойму. Гельмінти в рибі лише сильніше поширяться в воді, і як наслідок з’явиться більше заражених морських особин. Ножі й обробні дошки слід ретельно вимити в окропі, обов’язковим є обробка рук і поверхонь, де лежала інфікована особина. Це допоможе запобігти проникнення яєць паразитів в організм людини. Чи можуть бути глисти нешкідливими для людини? Відповідь так, але краще все одно обробляти м’ясо перед їжею. Виняток становить консервована печінка тріски.
Як дізнатися, що в рибі є черв’яки?
Паразитувати глисти можуть і в мертвій рибі. Якщо в тілі живуть вже дорослі особини, то при оброблення туші їх легко виявити. У випадках, коли обробити рибу не можна, варто звернути увагу на зовнішній вигляд. Щоб зрозуміти, що в ній існують гельмінти, потрібно знати, як виглядають симптоми зараження:
• Неприємний запах м’яса — один з вірних ознак того, що є зараження;
• Луска легко відходить від шкіри;
• На шкірі і очах присутній слизова плівка;
• Зябра мають неприємний болотний відтінок;
Ці ознаки є характерними симптомами ураження гельмінтами. Тому краще відмовитися вживати такий продукт в їжу.
Як не заразитися?
Виникає питання, чи можна їсти рибу з глистами? Звичайно, ні! Щоб паразити не потрапили в організм людини, перед вживанням виловлену особину необхідно обробити. Навіть якщо м’ясо коптити і в’ялити — це може не мати сенсу. Наприклад, щоб оселедцевий черв’як помер, рибу треба правильно засолити, що важливо, адже паразити в оселедця небезпечні для людини.
• Вимоги до заморожування. Багато гельмінти живуть навіть в холод. Тільки сильна заморозка вбиває солітерів. Відповідь, при якій температурі гинуть паразити в рибі — неоднозначний, але відомо, що в -10 градусів необхідно заморожувати м’ясо риби не менше 6-ти діб. Морозити м’ясо від паразитів краще не в натуральних умовах, щоб людина не з’їв заражену рибу.
• Вимоги до посолу. Багато хто не замислюються, скільки по часу варто солити рибу. І дарма це роблять. При засолі риби (вагою до 2 кг) личинки паразитів гинуть через 9 — 14 днів. Сухий посол в цільної особи повинен бути протягом 2 тижнів, з розрахунку 20% солі до ваги риби.
• Вимоги до посолу ікри. При засолі ікри, щоб позбутися від паразитів, необхідний посол не менше 12 годин при кількості солі в 5%.
• Термообробка. Риба повинна ретельно прожаритися при високій температурі. При смаженні необхідно розділити великий шматок туші на дрібні і смажити не менше 40 хвилин. Варитися вона повинна не менше години. Перед тим як з’їсти блюдо, треба переконатися, що в рибі немає черв’яків.
Якщо все-таки з’їдений продукт виявився з хробаками, краще звернутися до лікаря. Лікар інфекціоніст призначить протівогельмінтниє препарати і правильне лікування, щоб вбити хробака, якого з’їв пацієнт. Трапляються паразити і в консервованої печінки тріски. При консервуванні продукт проходить найсильнішу обробку, тому така печінка тріски придатна до вживання.
Чи є черв’яки в морській рибі?
Люди думають, що основним місцем проживання глистів є річка, але це не так. Паразити в морській рибі не рідкість. Зараження піддається оселедець, горбуша, скумбрія та інші. Якщо людина з’їла заражену рибу, краще відразу взяти ефективні препарати від глистів і звернутися до лікаря.