За минулий тиждень було зареєстровано відразу три випадки отруєння дикорослими грибами (далі – ДГ) з чотирма постраждалими, двоє з яких – діти. Це перші випадки отруєнь ДГ за 2022р., однак настільки швидке зростання захворюваності на отруєння ДГ привертає увагу до цієї проблеми.

Два з зазначених випадків отруєнь сталися в Роздільнянському районі. У першому випадку, мешканка смт.Захарівка вжила власноруч зібрані у місцевому лісі та приготовлені ДГ схожі на маслюки. У другому – мешканка с.Перехрестове зібрала в себе на городі ДГ схожі на печериці та приготувала на обід. Після вживання грибів жінкам стало погано. Обидві постраждалі були госпіталізовані. 29.09.2022р. перша постраждала була виписана з заключним діагнозом «Гастродуоденіт» (діагноз «Отруєння грибами відмінено»). Але, як відомо, гриби вважаються «важкою» їжою і навіть не будучи отруйними можуть спровокувати проблеми із здоров’ям. Тому, їх не рекомендовано вживати вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям та людям з хронічними захворюваннями внутрішніх органів. Нагадую, що не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Третій випадок стався з дітьми. Хлопчик 7 років з м.Южне Одеського району Одеської області гостив у бабусі в с.Анатоліївка Березанського району Миколаївської області, де з дівчинкою 6 років під час гри на дитячому майданчику вони зірвали ДГ. Грибів, зі слів дітей, вони не їли, але, коли повернулися додому брудними руками брали печиво. Через півгодини у дітей розпочалася нудота, блювота. Діти в терміновому порядку батьками були доставлені в Южненську міську лікарню, звідки після отримання медичної допомоги каретою швидкої допомоги переправлені до Одеської обласної дитячої клінічної лікарні, де госпіталізовані у реанімаційне відділення. Попередній діагноз: «Отруєння грибами середньої важкості. Гастроінтестинальна форма».

Ще раз нагадуємо про профілактичні заходи щодо отруєнь грибами:

  • Найкраще відмовитися від споживання ДГ, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі Вам ДГ. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі ДГ – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте ДГ поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте ДГ в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі ДГ.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте ДГ протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  • Оглядайте подвір’я, дитячі майданчики, куди ходять гуляти ваші діти на наявність ДГ, ліквідуйте проблему до її появи.
  • Проводіть роз’яснювальну роботу з дітьми про небезпеку, яку несуть в собі ДГ.
Категорії: Новини