
Літо – не тільки час відпусток та відпочинку, але й пора випробувань для здоров’я людини. Сонячні опіки, сонячні та теплові удари – серед основних ризиків у спеку.
ВООЗ попереджає, що спека може спровокувати виснаження й тепловий удар, загострити наявні захворювання, зокрема, серцево-судинні, респіраторні та ниркові, особливо у людей похилого віку, а також в осіб, які працюють як у закритих приміщеннях, так і на відкритому повітрі.
Нагадуємо, що температура для працівників у закритих приміщеннях в теплий період року не повинна перевищувати 28° С за відносної вологості від 55% до 75% і швидкості руху повітря до 0,5 м/с, в залежності від призначення приміщень і характеру виробничої діяльності.
Рекомендації щодо режиму харчування у спекотний період року:
- Не переїдайте – вживайте менше м’яса, смаженого, жирного і копченого – все це перенавантажує травневу систему.
- Полегшуйте раціон, вживаючи менше простих вуглеводів (солодкого, мучного) і більше складних – овочів, фруктів, зелені, каш.
- Пийте достатню кількість води: у спекотну погоду організм потребує у 1,5-2 рази більше рідини.
- Їжте 5 разів на день невеликими порціями, це дозволить не навантажувати травну систему.
- Влаштовуйте «розвантажувальні дні», це як вихідний день для організму. Овочевий, фруктовий або кефірний день краще влаштовувати у вихідний, коли організм не потребує багато енергії. Корисним буде і огірковий день.
- Не вживайте алкоголь, він викликає зневоднення організму, а алкогольний градус у поєднанні із градусами навколишнього середовища ускладнює його роботу.
- Їжте тільки свіже – при високій температурі все швидко псується, тому дуже легко отруїтися.
Бережіть себе та своїх близьких.