
Харчові токсикоінфекції (далі – ХТІ) – це група гострих інфекційних захворювань, які виникають у результаті споживання продуктів, що містять умовно-патогенні бактерії та їх токсини, і характеризуються короткотривалими проявами загальної інтоксикації та гострого гастриту чи гастроентероколіту.
Бактерій, здатних продукувати токсини, безліч. Найбільш поширеними збудниками ХТІ є Norovirus, Escherichia coli, Salmonella, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, Campylobacter і Staphylococcus aureus. Джерелом інфекції є люди, які страждають на захворювання бактеріальної природи з активним виділенням збудника (гнійні висипання на шкірі, хронічний тонзіліт тощо), або здоровий носій, водоплавні птахи, свині, корови, вівці та інші тварини, відповідно їх м’ясо, молоко, яйця можуть бути забруднені бактеріями. Механізм передачі токсикоінфекції – фекально-оральний, шлях передачі – переважно харчовий. Токсини або бактерії, що утворюють токсичні речовини, можуть забруднювати доброякісні харчові продукти при транспортуванні, зберіганні, приготуванні та реалізації. Мікроорганізми зазвичай розмножуються в харчових продуктах, виділяючи токсини. Для ХТІ характерна сезонність: у теплу пору року частота токсикоінфекцій збільшується, оскільки температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій. Токсини здатні тривалий час зберігатися в заражених продуктах, деякі токсини витримують різні види обробки, у т.ч. кип’ятіння протягом кількох хвилин.
Для розвитку ХТІ необхідно, щоб в організм потрапила велика доза збудника і його токсину. Найбільш небезпечні: молочні і м’ясні продукти, салати, що містять картоплю чи яйця, а також тістечка з кремом, особливо в літню пору. ХТІ можуть виникати як у вигляді окремих випадків у побуті, так і спалахів при організованому харчуванні в колективах.
Інкубаційний період короткий – від декількох годин до однієї доби. Захворювання починається раптово, з’являється нудота і блювота, виникають часті рідкі водянисті випорожнення, іноді переймоподібні болі у животі. Якщо під час ХТІ у Вас виникли пронос з домішками крові, температура вище 38,5°С, часте блювання, діарея понад 3 дні, ознаки зневоднення, у тому числі незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі або запаморочення при вставанні – негайно зверніться по медичну допомогу!
З метою профілактики ХТІ дотримуйтесь простих правил:
– часто мийте руки й посуд;
– ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
– якщо ножі використовувалися для оброблення сирого м’яса, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;
– готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70°C, курка й інша птиця – від 80°C, а риба – від 60°C;
– не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;
– викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;
– уникайте придбання харчових продуктів з рук на стихійних ринках;
– не вживайте дикорослі гриби;
– не вживайте рибу та морепродукти без термічної обробки;
– не вживайте м’які сири в разі слабкого імунітету;
– ретельно мийте фрукти й овочі та обдавайте їх окропом;
– не використовуйте продукти, термін придатності яких минув;
– якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її до холодильнику;
– відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать, не давайте їх дітям.
Пам’ятайте, епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться. Бережіть себе і своїх дітей, особливо – у спекотну пору року.
Джерело:
Джерело: