Сьогодення

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ В УМОВАХ ВІЙНИ.

  • В умовах війни, коли доступ до продуктів обмежений, населення все частіше використовує продукти домашнього консервування. При недотриманні умов приготування такі продукти можуть стати причиною захворювання на ботулізм.
  • Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.
  • Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Найчастіше, це консерви домашнього приготування (м’ясна тушонка, шинка, гриби,риба копчена та в’ялена, навіть консервовані овочі).
  • – Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулінічний токсин, що виробляється клостридіями в анаеробному середовищі (безкисневому, наприклад в герметично закритих банках). Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
  • Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.
  • – До перших симптомів ботулізму відносять наступні:• Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер.• Нудота, нестримне блювання.• Діарея, випорожнення стають часті і рідкі без сторонніх домішок .
  • Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз.
  • Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Розвивається парез кишечника.
  • Далі з’являються неврологічні симптоми:• Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання.• Опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм.• Млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість.• М’язова слабкість майже у всіх групах м’язів. Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.• Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість в роті.• Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.
  • Профілактика захворювання:- при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни та чистоти сировини;- не вживати консерви, термін зберігання яких більше одного року;- необхідно провести термічну обробку всіх продуктів.
  • Ботулотоксин менш стійкий до нагрівання. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.
  • В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
  • Не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах.
  • При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий.
  • Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.