За даними моніторингу захворюваність  на грип та ГРВІ  знаходиться на сезонному рівні і не перевищує епідемічний поріг. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 315,2 та нижче епідемічного порогу на 40% (поріг – 526,4).

         За останній тиждень, порівняно з попереднім, захворюваність зросла на 24%, переважно за рахунок дітей, де ріст на 40%, серед дорослого населення – на 4%. В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років –  63%.

         Зростання захворюваності серед дітей пов’язано з відновленням учбового процесу в загально – освітніх закладах, збільшенням соціальних контактів учнів та недотримання протиепідемічних заходів (режимів провітрювання, волого прибирання, додержання дистанції, тощо).

         До лікувальних закладів госпіталізовано 376 хворих, що складає 5% від загальної кількості захворілих.

        На всіх адміністративних територіях перевищення епідемічного порогу не реєструвалось та інтенсивність епідемічного процесу знаходилась на низькому рівні.

       З початку епідсезону щеплено проти грипу майже  6900 осіб, з них більш як 80% складають медичні працівники (5560).    

      За результатами моніторингових вірусологічних досліджень зразків матеріалу від хворих на грипоподібні захворювання визначаються переважно віруси респіраторної групи інфекцій: респіраторно- синцитіальні, бокавіруси, парагрип, метапневмовіруси та сезонний коронавірус типу ОС-43. Вірусів грипу по Одеському регіону не виділено.

      За даними «Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій МОЗ України» в країні  зафіксовано спорадичне – географічне поширення грипу. З початку епідсезону лише у Львівській та Харківській областях виділено 19 вірусів грипу  А, з них 15 – це пандемічний вірус А (H1N1) та 2 віруси не субтиповані. Летальних випадків від грипу по країні не зафіксовано.

      Що стосується захворюваності на гострі кишкові інфекції, то       порівняно з попереднім тижнем вона зросла на 31% за рахунок дитячого населення, де ріст на 49%,  серед дорослих  захворюваність залишилась практично на рівні. В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – до 60% і найбільш уразливими були діти до чотирьох років (65%).

      За результатом анамнезу хворих основним фактором передачі інфекції були готові страві з порушенням термічної обробки та термінів зберігання у домашніх умовах.

      На минулому брифінгу я вже інформував Вас про локальний спалах вірусного гепатиту А , який стався у м.Роздільна в сімейному вогнищі, де під опікою знаходиться 15 дітей.

       На сьогодні кількість захворілих залишається незмінною – всього захворіло 16 осіб (15 дітей та мати). У хворих легкий перебіг захворювання, вони знаходяться на амбулаторному лікуванні під медичним спостереженням сімейного лікаря. 

     З метою активного пошуку джерела та факторів передачі інфекції Центром було додатково обстежено 15 осіб, які безпосередньо контактували з хворими, та відібрані проби з об’єктів зовнішнього середовища (питна вода, змиви). Всі результати негативні.

       Враховуючи негативні результати лабораторних досліджень, анамнез хворих, які в межах інкубаційного періоду повернулись з відпочинку (з Єгипту), можна припустити, що зараження відбулось за межами вогнища.

       На це вказують і дані ретроспективного аналізу – останній випадок вірусного гепатиту А у м.Роздільна був зареєстрований у квітні 2020р.

 І знову сказ. На поточному тижні ми зареєстрували черговий лабораторно підтверджений випадок сказу серед тварин. Це безпритульна кішка, яка була знайдена в Одеському порту та доставлена до ветеринарів на догляд та лікування працівником порту. На щастя коло постраждалих обмежене – одна особа.

Така ситуація дуже турбує, бо лише за неповних два місяці вже зареєстровано третій випадок сказу. І це все безпритульні тварини.

Зважаючи на ситуацію Держпродспоживслужбою розроблено план заходів щодо локалізації вогнища, який затверджений на засіданні протиепізоотичної комісії Одеської міської ради.

     І про санітарно-гігієнічний моніторинг. З цією метою було досліджено 14 проб питної води на санітарно-мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Всі проби відповідали Держстандарту.

       В ході  здійснення  державного  соціально-гігієнічного моніторингу в галузі  охорони   атмосферного  повітря,  на  території  житлової   забудови  Київського та Приморського районів міста у визначених  контрольних точках  відібрано та досліджено  63 проби.  Перевищення гранично допустимих концентрацій не встановлено.

 Радіаційний фон відповідає природному фону багаторічних спостережень та складає 12-14 мкР/год.

     І що стосується COVID-19. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я число заражених коронавірусом у світі перевищило 108,8 млн осіб, з них 2,4 млн померли.

      Лідером за кількістю підтверджених випадків залишаються США, де виявили майже 28 млн ​​заражених. На другому місці знаходиться Індія  (майже 11 млн), на третьому – Бразилія (до 10  млн), на четвертому – Великобританія (4 млн), на п’ятому – Росія. Більш як 3 млн заражень виявили також у Франції та  Іспанії, більш як 2 млн. в Італії, Туреччині, Німеччині, Колумбії, Мексиці.

 Україна залишається на десятому місці по кількості нових підтверджених випадків коронавірусу, по кількості летальних – на 12-ому місці.

 Одеська область посідає 13 рейтингове місце в Україні по рівню захворюваності.

З початку епідемії в області,станом на 19 лютого,зареєстровано 84123 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, а це 3,6% населення, з них більш як 4 тисячі –діти до 17 років, летальних випадків зареєстровано 1391, подолали хворобу майже 78 тисяч хворих.  Залишаються активними біля 6-ти тисяч випадків.

Якщо характеризувати інтенсивність епідпроцесу, то на кожні 100 тисяч населення хворіє 3550 осіб, що вище показника по країні (3379,0) на 5%. Показник летальності  складає 1,7 при середньому по країні 1,9.

Вікова структура захворілих не змінилася – на дітей припадає 5%, на дорослих – відповідно 95% і найбільш ураженою серед дітей залишається вікова група 10-14 років (36%), серед дорослих – 30-49 років (до 40%).

   Аналізуючи щотижневу динаміку захворюваності  на COVID-19 у поточному році можна побачити, що тенденція до зниження спостерігалась на протязі січня та початку лютого. Однак з середини лютого відмічається зростання. Так, за останній тиждень, порівняно з попереднім, рівень захворюваності зріс на 14% (1081 проти 952), у тому числі серед дітей – в 1,8 рази (62 проти 34), серед дорослих – на 11% (1019 проти 918).

Таке зростання серед дітей пояснюється, як я казав вище, відновленням навчального процесу у школах та тісним спілкуванням дітей.

Не дивлячись на зростання захворюваності, ми спостерігаємо низький рівень звернення населення за медичною допомогою, що свідчить  про легкий та середній ступінь важкості перебігу.

         Якщо аналізувати захворюваність по адміністративним територіям, то найвищі рівні її з перевищенням обласного інтенсивного показника зареєстровані  у Подільському районі  (перевищення у 2,2 рази), м.Ізмаїлі (в 1,9 рази), м.Южному (в 1,7 рази), м.Біляївці та Балтському районі (в 1,6 рази).

Щодо лабораторної діагностики. З початку епідемії в області проведено більш як 385 тисяч досліджень на COVID-19, у тому числі державними лабораторіями – 208 320 (54%) та приватними 177 тисяч (46%). В середньому за добу проводиться 1200 тестувань.

Як ви знаєте, у світі циркулює не один штам коронавірусу, генотипування якого проводиться Європейськими лабораторіями. Наша область також спроможна проводити цю роботу на базі Державної установи «Український науково-дослідний протичумний інститут ім.І.І.Мечнікова». На сьогодні підготовлено лист до МОЗ України щодо надання методичних матеріалів, підготовки кадрів та матеріально-технічного забезпечення. Сподіваємось на позитивне вирішення питання.

      І на завершення. Кабінет міністрів опублікував постанову про встановлення в Україні адаптивного карантину з 24 лютого і продовження загального карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу до 30 квітня.  

     Залежно від епідемічної ситуації на території України в цілому або на території окремих регіонів буде встановлюватися “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Згідно з документом, “зелений” рівень встановлюється одночасно на всій території України, коли:

  • рівень захворюваності на грип та ГРВІ на території не менш як 13 регіонів України не перевищує 50% епідемічного порогу,
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) становить менш як 5%.

      З 24 лютого на території України встановлюється “жовтий” рівень епідемічної небезпеки. Ви всі знаєте, які обмеження він включає.

      І від того, як ми всі будемо їх дотримуватись, залежить чи скоро ми повернемось до звичного життя.

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *