За даними моніторингу захворюваність на грип та ГРВІ в області знаходилась на сезонному рівні. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 380,4 та був нижче епідемічного порогу (526,4) на 27,8%.

             За останній тиждень, порівняно з попереднім, захворюваність зросла на 20,7% за рахунок дітей, де ріст на 30,2%, серед дорослого населення ріст на 4,9%. В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років –  67,4%.

           До лікувальних закладів госпіталізовано 362 хворих, що складає 4% від загальної кількості захворілих.

           На всіх адміністративних територіях рівень захворюваності був нижче епідемічного порогу.

           З початку епідсезону, за даними звітів лікувально-профілактичних закладів,  щеплено проти грипу   6898 особи, у тому числі 5560 медичних працівників.    

          Згідно з моніторингом вірусологічних досліджень відмічається циркуляція вірусів не грипозної етіології (парагрип, аденовірус, бокавірус, РС-вірус, сезонний коронавірус, метапневмовірус), вірусів грипу не виділено.

         Щодо захворюваності  на  COVID-19.  З початку епідемії в області,станом на 22 лютого,зареєстровано 84524 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, у тому числі дітей до 17 років – 4070, медичних працівників – 2832, летальних випадків – 1393. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 3567,5, смертність – 58,8; летальність – 1,6%.  

       Рівень захворюваності  на гострі кишкові інфекції  по області, порівняно з попереднім тижнем, знизився  на 4 випадки, серед дiтей до 17 рокiв  – на  19%. Серед дорослого населення відмічається незначне зростання на 4 випадки.

          В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – до 64,2 %. Найуразливішою залишалась вікова група  1-4 років (62,7 %). 

     Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними  випадками або не реєструвались зовсім (дифтерія, кір, краснуха, епідемічний паротит).

На звітному тижні зареєстровано черговий лабораторно підтверджений випадок сказу у безпритульної кішки, яка була знайдена в Одеському порту та доставлена до ветеринарів на догляд та лікування працівником порту, постраждала одна особа, яка проходить курс антирабічного лікування та знаходиться під медичним  наглядом .

Зважаючи на ситуацію Держпродспоживслужбою розроблено план заходів щодо локалізації вогнища, який затверджений на засіданні протиепізоотичної комісії Одеської міської ради.

З початку року зареєстровано 3 лабораторно підтверджених випадки сказу серед безпритульних тварин.

     З метою проведення моніторингу за   станом   питної води по Одеській області було досліджено 173 проби, у тому числі 102 проби – на санітарно-мікробіологічні показники та 71 пробу –   на санітарно-хімічні. Із них не відповідали ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-хімічним показникам 9 проб (мм.Арциз, Болград, смт.Сарата).

    Води поверхневих водойм 1-ї категорії, які використовуються як джерела питного водопостачання населення (р. Дунай в   Кілійському  (м. Вилкове) та  Ізмаїльському  районах,  р. Дністер, р. Турунчук  в Біляївському районі),  було    досліджено   7 проб  води  на вміст залишків хлорорганічних пестицидів. Усі досліджені   проби  відповідали  гігієнічним вимогам 

    В ході здійснення  моніторингу за станом  забруднення атмосферного повітря, на території житлової забудови в  мм. Одеса, м. Подільськ, смт. Ананьїво  було досліджено 65 проб  атмосферного повітря на вміст оксиду вуглецю, діоксиду азоту, діоксиду сірки, свинцю, формальдегіду, пилу, бензолу. Перевищення гранично – допустимих    концентрацій  не   встановлено.

     За даними акустичного  моніторингу  на  території  житлової  забудови   біля  автомагістралей  в м. Роздільна, м. Кілія, смт.  Іванівка, смт. Берізівка,  було проведено 18 інструментальних вимірювань шуму, перевищення гранично –допустимих рівнів не встановлено.

      Радіаційний фон на території області складає 12-14 мкР/год., що відповідає природному фону багаторічних спостережень.  

      Для   вжиття   відповідних  заходів,  інформації про всі виявлені нестандартні проби  були направлені до міських, районних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

      Санепідситуація залишається на   контролі.

Категорії: Новини

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *