Сьогодення

Про санітарно-епідемічну ситуацію в Одеській області за період 3 28 червня по 4 липня 2021 року.

За даними моніторингу захворюваність на грип та ГРВІ знаходилась на сезонному рівні. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 169,3 та був нижче епідемічного порогу (526,4) в 3,1 рази.

На всіх адміністративних територіях рівень захворюваності був нижче епідемічного порогу. За останній тиждень, порівняно з попереднім, захворюваність знизилась на 16,1%. В структурі захворюваності основна питома вага припадала на дітей до 17 років – 62,1%, а серед них найбільш ураженими були вікові групи 0-4 роки – 50,8% та 5-14 років – 41,3%.

До лікувальних закладів госпіталізовано 424 особи, що вище попереднього тижня на 9,3% (388 хворих). Згідно з моніторингом вірусологічних досліджень на звітному тижні спостерігалась циркуляція вірусів не грипозної етіології (парагрип та РС-вірус).З початку епідсезону, за даними звітів лікувально-профілактичних закладів, щеплено проти грипу 7346 осіб.

Щодо захворюваності на COVID-19. З початку епідемії в області, станом на 05 липня, зареєстровано 140 781 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, у тому числі дітей до 17 років – 6021, медичних працівників – 4134, летальних випадків – 2984. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 5942,0, смертність – 125,9; летальність – 2,1% (таблиця додається).

За останній тиждень, порівняно з попереднім, рівень захворюваності зріс на 32,5%, у тому числі серед дорослого населення – на 36,4%, серед дітей захворюваність знизилась на 3 випадки.

Рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 14,9% за рахунок дорослого населення, де ріст на 29,4%, серед дітей – на 11,4 %. Згідно факторного аналізу 25,2% хворих пов’язували своє захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання; з вживанням немитих овочів та фруктів – 24,7%; м’ясних та молочних продуктів продуктів, придбаних на ринках, в т.ч. стихійних, – 14% та 16,8% відповідно; з порушенням правил догляду за дітьми – 9,5%; риба солона та в`ялена – 3,7%; яйця з недостатньою термічною обробкою та сирі – 2,6%; не встановлений фактор –3,5 %.

В організованих колективах захворюваність реєструвалась поодинокими випадками. В осередках проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів з лабораторним контролем.

Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними випадками або не реєструвались зовсім (дифтерія,кір, краснуха, епідемічний паротит).

В.о. генерального директора, головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій ГОНЧАРОВ.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *