З метою проведення моніторингу за станом питної води в м.Одеса в період з 19.06.2020 по 25.06.2020р було відібрано 9 проб питної води для дослідження на санітарно-мікробіологічні показники і 9 проб для дослідження на санітарно-хімічні показники. Всі досліджені проби відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

       Всього по Одеській області було відібрано 105 проби питної води для дослідження на санітарно-мікробіологічні і 89 проб для дослідження на санітарно-хімічні показники.

          Із них вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-мікробіологічним показникам  відповідали  усі проби. По санітарно-хімічним показникам   не  відповідало   вимогам  18 проб (20.2%), а саме:  м.Арциз-2, м. Болград, смт. Овідіополь, смт. Сарата, в Іванівському  районі – села Михайлополь, Гудевичеве, Богуново.

       Води поверхневих водойм 1-ї категорії ( р. Дунай  Ізмаїльський  район,   біля  м. Вилкове Кілійський район )  було досліджено 2 проби на санітарно-мікробіологічні показники та 3 проби на санітарно-хімічні показники. Усі  досліджені проби відповідали нормативним вимогам.

      Води поверхневих водойм 2-ї категорії (р. Барабойка Овідіопольський район, Хаджибейський лиман Біляївський  район, Дністровський лиман  Білгород-Дністровський район) досліджені 12 проб води на санітарно-мікробіологічні показники усі відповідали гігієнічним вимогам.  Досліджені 12 проб води на   санітарно-хімічні   показники  усі не   відповідали  вимогам  (Дністровський лиман, Хаджибейський лиман, р.Барабойка Овідіопольський район).

В зонах рекреації  морського водокористування на пляжах  м. Одеси та  на пляжах Одеської області (Овідіопольський, Лиманський, Білгород-Дністровський, Кілійський, Татарбунарський райони) на санітарно-мікробіологічні показники було  досліджено 93 проби морської води, з  них  не відповідало нормативним вимогам –13 проб (пляжі  м. Одеса, а саме: 13ст. В. Фонтану, 16ст. В. Фонтану, 10ст. В.Фонтану, «Аркадія», «Дельфін»). На санітарно-хімічні показники було досліджено 9 проб. Усі проби відповідали гігієнічним вимогам.

   За результатами даних лабораторного контролю  стану  забруднення атмосферного   повітря,    на   території    житлової   забудови     м.  Одеса,   м. Роздільна, м.Білгород-Дністровський, смт.Велико-Михайлівка, смт. Тарутино було досліджено 17 проб атмосферного повітря, перевищення гранично – допустимих концентрацій оксиду вуглецю, діоксиду азоту,  формальдегіду   встановлено у 4 випадках в м. Одеса.

 За  даними акустичного  моніторингу,  проведеного  у 8 контрольних точках на території житлової забудови біля автомагістралей з  інтенсивним  рухом  в м. Одеса, м. Білгород-Дністровський, смт. Тарутино  було здійснено 16 інструментальних вимірювань рівнів шуму, перевищення  гранично – допустимих рівнів    встановлено  в  контрольних точках   в  м. Одеса.

       В ході  проведення соціально-гігієнічного моніторингу за станом ґрунту,  на території  зон  відпочинку, дитячих майданчиках та  на території  житлової  забудови   у  м. Ізмаїл, м. Южний, смт. Іванівка, смт. Миколаївка було досліджено 3 проби ґрунту на мікробіологічні  показники  та  4 проби грунту на  наявність  хлорорганічних  пестицидів.     Усі  досліджені  проби  відповідали  нормативним  вимогам.

         Радіаційний фон на території області складає 12-14 мкР/год., що відповідає природному фону багаторічних спостережень.

       Для    вжиття   відповідних    заходів,   інформації   про всі виявлені нестандартні проби направлені до Головного управління Держпродспоживслужби  в Одеській   області   тощо.