
ФАХІВЦІ ДУ «ОДЕСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» ПРОВОДЯТЬ ЩОТИЖНЕВИЙ МОНІТОРИНГ ЦИРКУЛЯЦІЇ ХОЛЕРНОГО ВІБРІОНУ.
З метою попередження виникнення та розповсюдження холери (на виконання наказу МОЗ України Міністерство охорони здоров’я України від 30 травня 1997 року № 167 «Про удосконалення протихолерних заходів в Україні») фахівцями ДУ «Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України» в Одеській області щорічно з 01 червня по 01 жовтня проводиться моніторинг циркуляції холерного вібріону в об’єктах довкілля (вода відкритих водоймищ, морська вода в зонах рекреації та стічна вода інфекційних стаціонарів, відділень, станцій біологічної очистки).
Станом на 01 серпня 2022р. досліджено 674 проби з об’єктів зовнішнього середовища, у тому числі 226 проб морської води (виділено 3 неепедемічних НАГ-вібріони), 165 проб води прісних водоймищ (в 33-х пробах виділено неепедемічні НАГ-вібріони), 283 проби стічної води (в одному випадку виділено неепедемічні НАГ-вібріони).
Холера – це особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке відноситься до бактеріальних антропонозів і характеризується розвитком проносу, блюванням, різким зневодненням організму та розладами кровоплину.
Актуальність цієї інфекції існує і до сьогодення.
Згідно даних ВООЗ за останні 50 років холера реєструвалась майже у 150 країнах світу.
Людина може захворіти на холеру після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae. Холера вражає як дітей, так і дорослих і може призвести до смерті протягом декількох годин, якщо її не лікувати. Однак, у багатьох людей захворювання минає безсимптомно або з легкими чи помірними симптомами.
ОСНОВНІ СИМПТОМИ ХОЛЕРИ:
• діарея, яка виникає раптово;
• випорожнення дуже рідкі, можуть мати білий колір і нагадувати «рисовий відвар»;
• можуть бути нудота і блювання;
• можуть виникати судоми в м’язах, найчастіше — у литках;
• ознаки зневоднення, зокрема запалі очі, посиніння губ і вух;
• зниження температури тіла;
• зниження еластичності шкіри, наприклад, зморшка шкіри після пощипування на тильній поверхні передпліччя або кисті руки розпрямляється повільно.
ПРОФІЛАКТИКИ ХОЛЕРИ:
• Обов’язково використовуйте чисту та безпечну воду для пиття і приготування їжі.
• Ретельно готуйте й безпечно зберігайте їжу.
• Часто мийте руки чистою водою з милом, коли повертаєтеся додому, після туалету й під час приготування їжі.
Дезінфікуйте воду:
• Кип’ятіння води — найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною для пиття.
• Кип’ятіть воду до утворення бульбашок на поверхні.
• Ви можете використовувати чайник або каструлю. Дайте охолонути воді природним шляхом, не додавайте лід.
• Охолодіть і зберігайте всю кип’ячену воду в чистій закритій ємності — це захищає воду від повторного забруднення під час зберігання.
• Використовуйте кип’ячену воду для пиття, чищення зубів, очищення ран і приготування їжі.
• Дайте воді постояти принаймні 30 хвилин, перш ніж пити її.