
Для профілактики неінфекційних захворювань, у тому числі хвороб ока слід впроваджувати принципи здорового харчування та враховувати вміст необхідних вітамінів і мікроелементів.
Хімічні речовини, які необхідні для гарного зору:
Вітаміни
Вітамін А (ретинол).Бета-каротин (провітамін А)Формує пігмент сітківки, його нестача незмінно призводить до погіршення зору, аж до розвитку курячої сліпоти.Потужний антиоксидант, зменшує вплив на організм вільних радикалів.
Вітамін С (аскорбінова кислота)Зміцнює судини, які стимулюють кровопостачання органів зору. Захищає очі від ультрафіолетового випромінювання.
Вітамін Е (токоферол).Завдяки своїм антиоксидантним властивостям перешкоджає передчасному старінню очних тканин. Запобігає утворенню пухлин.
Вітаміни групи B:Тіамін (B1),-Рибофлавін (B2), цианокоболамин (B12)Підтримує обмін імпульсами між зоровою системою й мозком, а також нормалізує внутрішньоочний тиск. Стимулюють кровообіг, при цьому останній позитивно впливає на стабільний стан нервових волокон.
Мікроелементи:
Цинк
Запобігає старінню кришталика ока.
Кальцій
Використовується для щільності склери
Пігменти фотосинтезу (ксантофіли: лютеїн і зеаксантин)Необхідні для підтримки гостроти зору, перешкоджають помутнінняю кришталика ока; запобігають старінню сітківки; зміцнюють стінки судин; покращують гостроту сутінкового зору; нейтралізують дію вільних радикалів; запобігають ризику захворювання віковою макулярною дистрофією.
Продукти, корисні для зору:
– овочі та бобові,
– фрукти та ягоди,
– цільнозернові продукти, горіхи та насіння,
– риба (з високим вмістом омега-3 жирних кислот: лосось, тунець, палтус, скумбрія, тунець), м’ясо (яловичина),
– яйця,
– корисні олії (рослинні олії: оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна) та жири,
– молочна та кисломолочна продукція низької та помірної жирності.
З рослинних продуктів для підтримання якості зору слід додавати до раціону моркву. Морква містить велику кількість ретинолу й бета-каротину, вітаміни В, С, D, Е, а також фосфор, кальцій, цинк, натрій, залізо, мідь, фтор.
Велика кількість лютеїну і зеаксантину, що підтримують в здоровому стані кришталик ока та допоможуть уникнути катаракти, міститься у фруктах і овочах, а також рослинах жовтого, оранжевого, зеленого і червоного кольору. В достатній кількості лютеїн і зеаксантин містять гарбуз, морква, селера, зелений горошок, брокколі, брюссельська капуста, листова зелень, квасоля, кукурудза, болгарський перець, буряк, сливи, персики, апельсини, авокадо, хурма, банани, мандарини і інші. Унікальною особливістю наділена квасоля, яка стимулює транспорт вітаміну А з печінки в сітківку, оберігає очі від ультрафіолетового випромінювання.
В ягодах чорниці, крім вітамінів А, З, B, РР, багато мікроелементів, що стимулюють гостроту зору, до них входить лютеїн. Чорницю потрібно вживати тільки у свіжому вигляді, заморожені ягоди втрачають властивості.
Для здоров’я очей необхідні продукти тваринного походження: риба (поліненасичені кислоти, вітамін А), яйця (вітаміни А, С, лютеїн), яловичина (мікроелемент селен, вітаміни А, С, В), молочні продукти (вітаміни С, D). Устриці дуже багаті цинком.
Корисним є чорний шоколад з високим відсотком какао, що містить рідкісні флавоноїди, які покращують еластичність та структуру кровоносних судин та рогівки ока, запобігаючи катаракті.
Шкідливі продукти для очей:
– Кава. Кофеїн, який міститься у каві, підвищує загальний тиск, у тому числі і внутрішньо очний, що дуже шкідливо і навіть небезпечно при глаукомі.
– Сіль. Надлишок солі викликає затримку рідини в організмі, що також викликає підвищений тиск. Регулярне вживання солі з часом призведе до падіння зору. Дорослим слід споживати не більше 5 грамів солі на добу.
– Цукор. Високий рівень цукру в крові викликає руйнування сітківки ока і кровоносних судин у ньому. Дорослим слід споживати до 50 грамів цукру на добу.
– Жирна їжа. Часте вживання їжі з вмістом великої кількості жиру призводить до високого рівня холестерину, проблем із кровообігом та закупоркою судин.
Також негативно на здоров’я очей і організму в цілому позначається алкоголь і куріння, що порушують нормальний кровообіг і заважають перебігу внутрішніх процесів і метаболізму організму.
Таким чином, лише повноцінне збалансоване харчування забезпечить очі необхідними елементами та є профілактикою виникнення офтальмологічних захворювань.