
З початком війни в Україні зросли ризики інфекційних захворювань, зокрема гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ). ГКІ – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Зазвичай, ГКІ спричиняються бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники ГКІ знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Найпоширеніші симптоми ГКІ – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і ГКІ при купівлі продуктів та готової їжі, необхідно дотримуватись низки правил:
— не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
— не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
— у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які Ви хочете придбати (так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими);
— при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
Вдома, щоб вберегти себе від харчових отруєнь і ГКІ вживайте лише ті продукти, у якості яких Ви впевнені та дотримуйтеся 5 кроків безпечного харчування:
1. Підтримуйте чистоту:
• ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;
• ретельно мийте руки з милом перед тим як брати продукти чи готувати їжу
• вимийте і продезінфікуйте всі поверхі та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
• користуйтеся індивідуальним посудом;
• регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки;
• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
• не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
3. Ретельно готуйте їжу:
• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу і морепродукти;
• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;
• ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
• ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка.
• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
• використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
• вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену або очищену воду;
• не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
• ретельно мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря.
Пам’ятайте, що самолікування може призвести до значних ускладнень.