З початком війни в Україні зросли ризики інфекційних захворювань, зокрема гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ). ГКІ – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Зазвичай, ГКІ спричиняються бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники ГКІ знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Найпоширеніші симптоми ГКІ – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

☝️ Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і ГКІ при купівлі продуктів та готової їжі, необхідно дотримуватись низки правил:

— не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;

— не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;

— у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які Ви хочете придбати (так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими);

— при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

☝️ Вдома, щоб вберегти себе від харчових отруєнь і ГКІ вживайте лише ті продукти, у якості яких Ви впевнені та дотримуйтеся 5 кроків безпечного харчування:

1. Підтримуйте чистоту:

• ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;

• ретельно мийте руки з милом перед тим як брати продукти чи готувати їжу

• вимийте і продезінфікуйте всі поверхі та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;

• користуйтеся індивідуальним посудом;

• регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки;

• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

• не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

3. Ретельно готуйте їжу:

• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу і морепродукти;

• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;

• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;

• ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;

• ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка.

• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

• використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;

• вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену або очищену воду;

• не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

• ретельно мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

❗️ При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря.

❗️ Пам’ятайте, що самолікування може призвести до значних ускладнень.